Dossier: Kauwgom

Top 5 beste aspartaam vrije kauwgom

Dat suiker niet goed is voor je gebit weten we inmiddels wel. De schadelijke bacteriën zetten suiker, maar ook andere koolhydraten, om in zuren. Die tasten het tandglazuur aan en veroorzaken cariës (gaatjes) en tandbederf. Om die reden bevat kauwgom tegenwoordig geen suiker meer maar andere zoetstoffen.

Aspartaam

Een bekende zoetstof is aspartaam (E 951) dat veel wordt gebruikt in suikervrij snoepgoed en ijs, light frisdranken en toetjes, kauwgom en de bekende zoetjes Candarel.

Aspartaam behoort tot de synthetische, intensieve zoetstoffen. Dat betekent dat ze vele malen zoeter zijn dan suiker, in het geval van aspartaam zo’n 200 keer. Het voordeel van zo’n stof is dat je er maar weinig van nodig hebt om dezelfde zoetheid als suiker te bereiken.

Hoewel E-nummers veilig geacht worden voor consumptie, is het gebruik van aspartaam niet geheel onomstreden.

Zo wordt er bijvoorbeeld gewezen op de kankerverwekkende stof formaldehyde, die in het lichaam gevormd wordt tijdens de stofwisseling van aspartaam. Volgens de huidige inzichten blijft dit echter op een aanvaardbaar niveau tenzij je enorme hoeveelheden ijs, snoep of frisdrank zou nuttigen.

Daarnaast is er een effect op de spijsvertering, waar onderzoekers niet echt de vinger op kunnen leggen aangezien de onderzoeksresultaten elkaar tegenspreken. Maar feit blijft dat veel mensen problemen melden al buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Dan is er nog het effect op de bloedsuikerspiegel. Aspartaam kan het lichaam voor de gek houden, zodat je bloedsuikerspiegel stijgt alsof je suiker hebt gegeten. Er is dan weliswaar geen suiker in je bloed om af te breken, maar desondanks wordt er insuline afgegeven.

Veel mensen vermijden aspartaam en wij geven ze groot gelijk. Waarom zou je aspartaam gebruiken als er ook xylitol voorhanden is? Zeker voor kauwgom is het geen enkel probleem om een aspartaam-vrij alternatief te vinden. Dat laat je bloedsuikerspiegel met rust en heeft bovendien nog aanzienlijke voordelen voor je gebit.

Xylitol

Gelukkig werken niet alle zoetstoffen hetzelfde. Xylitol is totaal anders dan aspartaam. Het valt onder de polyolen, de niet-intensieve zoetstoffen die minder zoet zijn dan suiker. Voorbeelden hiervan zijn maltitol en sorbitol. Ook xylitol valt in deze groep, maar is de enige polyol met een lage glycemische index. Dat houdt in dat de zoete smaak je lichaam niet voor de gek houdt zodat het insuline gaat afgeven.

Ontwikkeld als alternatieve zoetstof voor diabetici, bleek xylitol daarnaast grote voordelen voor de mondgezondheid te hebben. Hoewel het lekker zoet smaakt, kunnen bacteriën het door de totaal andere molecuulstructuur niet omzetten in zuren. Bovendien blijkt dat xylitol de vorming van tandplak tegengaat, omdat het de bacteriën belemmert om zich aan het tandglazuur hechten.

Omdat xylitol warmte aan de omgeving onttrekt als het wordt opgelost in een vloeistof zoals speeksel, geeft het direct een koele, frisse smaak.

Xylitol is daarmee de ideale zoetstof voor kauwgom. Niet alleen vermijd je het dubieuze aspartaam, je verzorgt tegelijkertijd je gebit. Xylitol bestrijdt bacteriën en gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen. Daarmee zorgt het voor minder cariës (gaatjes) en tandbederf. Tegelijkertijd stimuleert het de speekselklieren en verfrist het je adem.

Wij gaan voor aspartaam-vrije kauwgom en hebben de beste gebitsverzorgende kauwgom met xylitol voor je op een rijtje gezet:

1. Moist-R kauwgom

De xylitol in Moist-R kauwgom wordt gemaakt van de bast van berkenbomen, zoals het hoort. Deze biologische, niet genetisch gemanipuleerde xylitol wordt geproduceerd in de Verenigde Staten. Als je aspartaam vermijdt, zit je waarschijnlijk ook niet te wachten op xylitol dat gewonnen wordt uit het landbouwafval van genetisch gemodificeerde mais.

Moist-R Kauwgom verzorgt en beschermt je gebit. Het verfrist je adem en stimuleert je speekselklieren. Met de zachtere buitenkant is deze kauwgom ook geschikt voor mensen met ernstige droge mondklachten. Als je gevoelig tandvlees en mondslijmvliezen hebt, zijn de zachte kauwgompjes comfortabeler dan kauwgom met een meer crunchy schilletje.

2. Spry Natural Peppermint Kauwgom

Ook Spry Natural Peppermint kauwgom is gebaseerd op de gebitsverzorgende effecten van de natuurlijke zoetstof xylitol. De frisse, lang aanhoudende pepermuntsmaak verfrist direct je adem, gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen en helpt cariës (gaatjes) en tandbederf voorkomen. Zo vermijdt je niet alleen aspartaam, maar doe je ook nog iets extra’s voor je mondgezondheid.

3. Kaux kauwgom

Kaux Kauwgom

Alle kauwgom met xylitol is goed voor je gebit, maar Kaux kauwgom doet daar nog eens schepje bovenop. Door de hogere concentratie xylitol krijg je per kauwgompje meer gebitsverzorgende effecten in je mond. De xylitol gaat dus nog meer de strijd aan de vorming van tandplak en tandsteen, cariës (gaatjes), een droge mond en een slechte adem.

Ook de xylitol in Kaux kauwgom is afkomstig uit niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) plantaardig materiaal. De prettige frisse smaak houdt minstens 20 minuten lang aan.

4. UK Organics kauwgom

uk organics kauwgom

UK Organics heeft “puur natuur” hoog in het vaandel staan. De xylitol in hun kauwgom is dan ook afkomstig van biologische en niet-genetisch gemanipuleerde berkenbomen. Daarbij is de Arabische gom, de hulpstof die de kauwgompjes bij elkaar houdt, van natuurlijke oorsprong: namelijk van Sapodilla en Acacia bomen. Xylitol geeft van nature al een frisse, koele smaak maar dat wordt nog eens versterkt door middel van biologische pepermunt. Op en top een verantwoorde aspartaam-vrije kauwgom, die je helpt je gebit te verzorgen en bacteriën en tandplak tegen te gaan.

De verpakking is al even verantwoord. Eén keer koop je UK Organics kauwgom in een aluminium blikje. Later vul je dat na met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

5. Miradent kauwgom

miradent kauwgom

Miradent is een merk dat heel geschikt is voor mensen die last hebben van een droge mond. Maar ook als dat niet het geval is, is hun kauwgom met xylitol vrij van aspartaam en goed voor je gebit. Het hydrateert de mond, stimuleert de speekselklieren, bestrijdt schadelijke bacteriën en gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen.

In tegenstelling tot veel andere kauwgom heeft Miradent kauwgom geen mint-smaak, maar smaakt het naar groene thee.

Als je zelf al niet gediend bent van aspartaam, wil je daar zeker je kinderen niet aan blootstellen. Miradent heeft ook een speciale kauwgom voor kinderen, die iets zachter is en daardoor gemakkelijker te kauwen. Er zijn twee fruitige smaken, die de kleintjes lekker vinden: aardbei en appel.