Dossier: Kunstgebit

Prothese Reinigen? De 10 Best Bewezen Schoonmaaktips

Naar schatting hebben ongeveer drie miljoen mensen in Nederland een kunstgebit. Dat kunnen volledige gebitsprothesen zijn of gedeeltelijke, ook wel “plaatje” genoemd. Drie miljoen kunstgebitten, dat zijn er nogal wat. Vandaar dat we hier eens aandacht willen geven aan hoe je je kunstgebit het beste kunt reinigen en bewaren. Een kunstgebit kan nu eenmaal niet meedraaien in de vaatwasmachine. Om de prothese goed te onderhouden, moet deze met voorzichtigheid en beleid behandeld worden.

Kunstgebit reinigen Top 10 Beste Middelen

kunstgebit reinigen

Net als een natuurlijk gebit moet een prothese regelmatig schoongemaakt worden. Er kunnen immers voedselresten achterblijven tussen de gebitselementen en er kan zich tandplak op afzetten. Zoals de natuurlijke tanden en kiezen kunnen verkleuren, gebeurt dit ook bij een kunstgebit. Bijvoorbeeld rode wijn, thee, koffie en nicotine zorgen voor een gekleurde aanslag op de prothese. Ook bepaalde medicatie, bijvoorbeeld ijzertabletten, kan vlekken veroorzaken.

Met andere woorden, ook een kunstgebit moet je dagelijks poetsen. Als je dat doet, laat dan eerst de wasbak halfvol lopen. Als je kunstgebit tijdens het poetsen uit je handen glipt, landt het in ieder geval zacht in het water en niet in de harde wasbak.

Je kunstgebit poetst je het best met een speciale prothese tandenborstel, bijvoorbeeld de Miradent Protho Brush De Luxe Prothese Borstel. Een prothese-borstel heeft twee verschillende borstels, die precies op maat gemaakt zijn voor de gebitskant en voor de sleuf aan de binnenkant.

Als reinigingsmiddel kun je geen bijtende stoffen gebruiken zoals alcohol of bleekmiddel. Evenmin is het aan te raden om verkleuringen en tandsteen te verwijderen met een scherp voorwerp. Deze “paardenmiddelen” kunnen je kunstgebit onherstelbaar beschadigen.

Een milde tandpasta zoals Oxyfresh Pro Formula Sensitive Toothpaste of Miradent Miraclin Implant kun je wel gebruiken. Deze tandpasta’s zijn zacht en kunnen geen kwaad aan de kleur en de gladde textuur van implantaten. Bovendien kun je er je tandvlees mee poetsen.

Want zelfs een volledige prothese betekent niet dat je niet meer te maken hebt met de dagelijkse mondhygiëne. In geval van een gedeeltelijke gebitsprothese zul je ook de overgebleven tanden en kiezen blijft verzorgen. Met bovengenoemde tandpasta’s kun je op een veilige maar effectieve manier zowel je kunstgebit of plaatje als je tandvlees en overgebleven tanden poetsen.

Je kunstgebit opbergen

Uitneembare gebitsprotheses, zowel gedeeltelijke als volledige, kun je het best ‘s nachts uitlaten. Als het uit de mond is, moet het kunstgebit vochtig gehouden worden. Zo blijft de vorm goed behouden en droogt het niet uit, waardoor het draagcomfort optimaal blijft. Het klassieke beeld is dan ook het kunstgebit in een glaasje water op het nachtkastje.

Een beter alternatief is een speciale bewaarbox, bijvoorbeeld van Miradent of TonsilFresh. Zo’n speciale bewaarbos beschermt je kunstgebit optimaal, zelfs als het van je nachtkastje afvalt.

Je kunstgebit weer indoen

`s Ochtends als je wakker wordt, moet je uiteraard ook je kunstgebit of plaatje weer indoen. Extra fris wordt dat met MiBrush Fresh Spray. Met deze natuurlijke desinfecterende spray kun je je prothese optimaal reinigen. De spray zit in een handige spuitfles. Een paar spraytjes en je kunt je kunstgebit schoon en fris weer in je mond doen.

MiBrush Fresh Spray bestaat uit natuurlijke ingrediënten als kokosolie, vitamine E en rozemarijn. Dat geldt ook voor de smaakstoffen. Xylitol, het extract van kaneelschors en pepermuntolie geven de spray een heerlijke frisse kaneel-muntsmaak.