Dossier: slechte adem

Beste 5 tips en tricks tegen knoflookgeur uit je mond

Stinkt jouw slaapkamer ook zo intens als je de avond ervoor knoflook hebt gegeten? Krijg je klachten van collega’s of van je partner? De geur komt letterlijk uit je oksels, mond, longen en huid. En ja, ook uit je geslachtsdelen. Dat verhelp je niet met een kauwgompje. Het beste is om al tijdens de maaltijd plantaardige capsules met polyfenolen in te nemen.

Wil je weten hoe je nog meer van die knoflook-meur afkomt? Lees dan dit artikel met 5 bewezen middelen en trucs.

auteur

Wat te doen tegen een knoflookadem?

Dat knoflook goed voor je gezondheid is, was al in de Oudheid bekend. Het wordt niet voor niets overvloedig gebruikt in de Mediterrane keuken, een voedingspatroon dat als uitermate gezond bekend staat.

Knoflook versterkt onder andere het immuunsysteem er heeft een regulerende werking op de bloeddruk.

In culturen waarin iedereen doorlopend knoflook eet, wordt er niet zo moeilijk over gedaan. Immers, iedereen ruikt naar knoflook en uien. Maar in onze streken wordt de knoflookgeur vaak niet zo gewaardeerd.

Het goede nieuws is dat je een knoflookadem heel gemakkelijk kunt voorkomen. In dit artikel gaan we kijken waar die geur vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.

Waarom stink je van knoflook?

knoflookadem

Knoflook en uien bestaan voor een groot deel uit zwavelverbindingen, die nu eenmaal niet zo lekker ruiken. Gelukkig worden ze bijna allemaal in je maag verteerd, op één na.

Allylmethylsulfide kunnen je ingewanden niet verteren, zodat dit zwavelgas onversneden in je bloedbaan terecht komt.

Er is maar één manier om het af te scheiden en dat is via je longen en je poriën. Samen met je eigen geurtjes komt het zo naar buiten.

Het gaat dus niet alleen om je adem, als je genoeg knoflook en uien eet ga je vanzelf helemaal ruiken naar allylmethylsulfide.

Wat helpt tegen knoflookadem?

Omdat knoflook gezond is en voor de liefhebbers ook heel erg lekker, is dan maar geen knoflook eten eigenlijk geen optie.

Daarom zijn er van oudsher trucjes om in ieder geval de geuroverlast voor je omgeving te beperken:

  • Voedsel eten dat polyfenolen bevat. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die zich verbinden met allylmethylsulfide en deze neutraliseren. Een appel en sla werken het beste tegen de knoflookgeur. Maar ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum en citroen doen het werk. Het effect van deze levensmiddelen op de knoflookgeur is in 2014 onderzocht: Deodorization of garlic breath volatiles by food and food components. Pas met citroen(sap) wel op, dit tast je tandglazuur aan. Overigens doet volle melk ook iets tegen knoflookadem als je het voor de maaltijd drinkt, maar daar zit niet iedereen op te wachten.
  • Verse knoflook gebruiken. Hoe verser de knoflook, des minder allylmethylsulfide erin zit. Omdat deze component de enige boosdoener is, is de geur minder heftig naarmate de knoflook verser is. Verse knoflook herken je zo: aan de bol zit een dikke, groene steel. Maar veel gangbaarder en goedkoper is gedroogde knoflook. Nog ouder en droger is knoflookpoeder, die dan ook het hardste stinkt.
  • Langere bereiding. In Mediterrane landen is het eten van rauwe knoflook, bijvoorbeeld bij een vers gevangen visje, helemaal niet uitzonderlijk. Rauwe knoflook levert wel een veel sterkere knoflookgeur op dan gebakken of gestoofde knoflook. Hoe langer het wordt verwarmd, hoe minder sterk de geur. En dan maakt het ook nog uit hoe grof de knoflook gesneden of geplet is. Hoe kleiner de stukjes knoflook, hoe meer allylmethylsulfide je zal gaan uitwalmen.

Een goede mondhygiëne tegen knoflookadem

slechte adem pakket

Ook al neem je bovenstaande maatregelen tegen knoflookadem, een goede mondhygiëne is altijd belangrijk.

Hoewel de knoflookgeur door je hele lichaam wordt uitgewasemd, blijft het natuurlijk ook noodzakelijk om je mond schoon te houden.

Gebruik hiervoor wel een goede, mondvriendelijke tandpasta, zoals die van RyttPro. Die reinigt je gebit effectief zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora aan te tasten.

De actieve zuurstofformule OZ-3X bestrijdt de schadelijke bacteriën, die zwavelgassen uitscheiden die nog viezer ruiken dan knoflook.

Vergeet je tong niet, want in het laagje aanslag kan gemakkelijk fijngekauwde knoflook blijven hangen. Plus de eerder genoemde schadelijke mondbacteriën, die je ook maar beter kunt verwijderen.

Poets je tong niet met je tandenborstel, maar met de speciale RyttPro Tongreiniger, een tongborstel en -schraper in één.

En met RyttPro Mondwater spoel je de laatste bacteriën èn de laatste restjes knoflook uit je mond.

Met de reinigende tongdruppels van Bergenfeld weet je zeker dat je geen plekje meer overslaat.

De knoflookgeur echt verhelpen?

knoflook capsules

Juist omdat het niet alleen gaat om je adem, maar om je lichaamsgeur zul ook met een schone mond nog steeds naar knoflook ruiken.

Het goede nieuws is, dat je met GoneGarlic tabletten ook de geuroverlast vanuit je longen en poriën kunt aanpakken.

GoneGarlic tabletten bevatten plantaardige chlorofyl en polyfenolen die de knoflookgassen in je maag neutraliseren, zodat ze niet hoeven worden uitgescheiden.

Je kunt zoveel knoflook eten als je wilt, zonder de kenmerkende knoflookwalm na afloop.

De vegan tabletten van GoneGarlic bevatten de werkzame polyfenolen in geconcentreerde vorm. Zo wordt de allylmethylsulfide in je maag geneutraliseerd zonder kilo’s appels, kroppen sla, bossen peterselie en rauwe spinazie te moeten eten.

Met 1 capsule tijdens en 1 capsule direct na de maaltijd heb je binnen 30 minuten geen last van een knoflook en uiengeuren. Bekijk dit artikel direct. 

Omdat de zwavelgassen worden geneutraliseerd, hebben jij – en je omgeving – er ook de volgende dag geen last van.

Bronnen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592995/