Vieze smaak in de mond

Wat kun je doen tegen een vieze smaak in je mond?

Er zijn diverse oorzaken voor een vieze smaak in de mond, waarvan de meeste met een beetje aandacht goed te verhelpen zijn. Hieronder bekijken we drie belangrijke oorzaken voor een vieze smaak in je mond. En we geven je uiteraard tips over wat je in die gevallen kunt doen tegen de vieze smaak.

1. Droge mondklachten

tabletten tegen droge mond

Een gebrek aan speeksel heeft meerdere negatieve effecten op de mondgezondheid, waarvan de metaalachtige smaak eigenlijk de minst erge is. Zie het als een signaal om de droge mondklachten aan te pakken.

Speeksel beschermt het gebit tegen bacteriën en zuren. Bij een tekort aan speeksel stijgt de zuurgraad in de mond en krijgen schadelijke bacteriën vrij spel. Vervolgens verpesten zij de mondgezondheid verder. Behalve de vieze smaak ligt een slechte adem op de loer. Op de langere termijn wordt ook het risico op cariës (gaatjes) en amandelstenen hoger.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden droge mondklachten niet veroorzaakt door ouderdom. Meestal is het een bijwerking van medicijnen, waaronder antidepressiva en medicatie tegen astma, een hoge bloeddruk en reuma. Ook chemokuren staan erom bekend de speekselproductie en de smaak negatief te beïnvloeden.

In dit soort gevallen kun je vaak de oorzaak van de vieze smaak in je mond niet wegnemen. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets ertegen kunt doen. Door het gebrek aan speeksel te compenseren met de juiste producten, zal de vieze smaak in je mond verdwijnen. Bovendien zullen ook het praten en eten weer comfortabeler worden.

Je kunt de dagelijkse mondhygiëne afstemmen op de droge mondklachten door te kiezen voor tandpasta en mondwater die speciaal zijn ontwikkeld om de mond te hydrateren. Bijvoorbeeld met de Red Mandarin Toothpaste en mouthwash van UK Organics. De natuurlijke ingrediënten van de Red mandarin mondolie zijn een weldaad voor de droge mond. Ook de droge mondtabletten van Moist-R bieden een uitkomst en zijn makkelijk mee te nemen.

Bij ernstige droge mondklachten en een extreem vieze smaak kun na het poetsen en spoelen Oxyfresh Pro Relief Dental Gel gebruiken. Het actieve bestanddeel van deze verzachtende gel bestrijdt de groei van schadelijke bacteriën op een veilige en effectieve manier. Daarnaast verzacht en hydrateert de gel de weefsels.

 

2. Aanslag op je tong

Een ander recept voor een vieze smaak in je mond is de witte of gele aanslag op je tong. Vooral achterop kan zich een coating vormen van voedselresten en bacteriën. Die laatste tieren welig in zo’n omgeving, waar ze zich ook nog eens goed kunnen verschuilen tussen de tongpapillen. Omdat de bacteriën eiwitten afbreken tot vluchtige zwavelverbindingen leidt de overmatige aanslag op je tong niet alleen tot een vieze smaak in je mond, maar ook tot een slechte adem.

In aanvulling op het tandenpoetsen en mondspoelingen, is het een goede gewoonte om ook de achterkant van je tong te reinigen. Doe dat vooral niet met je tandenborstel, maar gebruik een goede tongschraper. Bijvoorbeeld de JuliBrite Tongue Clean Kit, die je tong zacht maar effectief van de aanslag ontdoet. Een andere optie is de Elektrische tongreiniger van Oravall. De kop ervan heeft behalve een schraap-functie ook een borstel gedeelte. De zachte siliconen borstel trilt met hoge frequentie de aanslag tussen de tongpapillen vandaan. Met het schraap-gedeelte kun je die vervolgens van achter naar voren wegschrapen.

Voor een intensieve reiniging van je tong is het aan te raden om na het borstelen en schrapen een speciale tong-gel te gebruiken. Bijvoorbeeld de ontsmettende Muskanadent Tong Gel. Nog krachtiger zijn de California Breath Powerdrops. De actieve zuurstofformule OXYD-8 reinigt en ontsmet samen met zink de achterkant van de tong en dringt diep door tussen de papillen. En dit zonder het natuurlijke evenwicht in je mondholte te verstoren, anders kom je van de regen in de drup.

 

3. Amandelstenen (tonsil stones)

Amandelsteentjes, die overigens niet altijd hard zijn maar wel hard stinken, kunnen ook een vieze smaak in je mond veroorzaken. Ze worden gevormd door afvalstoffen uit de amandelen en de bacteriën die er een feestje in bouwen scheiden vluchtige zwavelverbindingen uit. Dat zorgt voor een doordringende stank, met als gevolg een slechte adem en een vieze smaak.

Een enkele keer schieten amandelstenen spontaan los bij hoesten of niezen, maar er zijn ook instrumenten te koop om ze veilig en effectief te verwijderen. Bijvoorbeeld de Tonsilclin Cupping Glass. Met behulp van een pipet met zuigbal kun je de amandelstenen zelfs uit de diepste amandelcrypten wegzuigen.

Een andere mogelijkheid is de TonsilFresh Led Kit. Dit is een complete set die alles bevat om amandelstenen te verwijderen. Verschillende opzetstukjes kun je op het instrument zetten, dat een fel led-lampje bevat om precies te zien wat je doet.

Na het verwijderen van amandelstenen is het prettig om flink te spoelen met mondwater. Als je dat dagelijks doet, kun je ook de groeit van nieuwe amandelstenen afremmen. Zo hoef je ze minder vaak te verwijderen. Let er wel op dat je niet alleen je mond spoelt, maar ook flink achter in je keel gorgelt met je hoofd achterover.

De keuze van het mondwater is ook belangrijk. Kies altijd een zacht mondwater zonder schadelijke stoffen, dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteert. Agressieve ingrediënten als alcohol of triclosan doen de mondgezondheid op de lange duur geen goed en dragen juist bij aan mondproblemen als amandelstenen.

Tonsilfresh Mondwater is een uitstekende keuze, die speciaal gericht is op de bestrijding van amandelstenen. Je kunt de groei ermee afremmen en als je toch tonsil stones hebt, deze losweken voordat je ze gaat verwijderen met bovenstaande instrumenten.

 

4. Een teveel aan neusslijm

moist-r sinus drops

Een teveel aan snot in de neus- of bijholten wordt afgevoerd naar de keelholte. Dat gebeurt als de neusslijmvliezen geprikkeld worden, zoals tijdens een verkoudheid of griep, verblijf in een stoffige ruimte en bij allergieën. Uiteindelijk komt dit slijm in je mond terecht en kan een vieze smaak in je mond geven. Bovendien kunnen de bacteriën in het neusslijm zorgen voor twee van de eerder genoemde oorzaken. De zogenaamde “post nasale drip” loopt langs de achterkant van je keel en kan daar de vorming van amandelstenen stimuleren en meer bacteriën laten landen op de achterkant van je tong.

Als je vaak of slechts tijdelijk last hebt van deze “post nasale drip” kun je een vieze smaak in je mond of een slechte adem, witte tongaanslag en amandelstenen voorkomen met neusdruppels. Maar let op want reguliere neusdruppels bevatten medicijnen die een verslavende werking hebben. Terwijl je ze eigenlijk niet aldoor mag gebruiken, heb je ze op den duur steeds harder nodig voor een schone neus waar je door kunt ademen.

Moist-R Nasal Sinus Drops zijn gebaseerd op natuurlijke bestanddelen, die geen verslavend effect hebben. Zoutoplossingen worden al langer gebruikt voor natuurlijke neusdruppels. Aan Moist-R Nasal Sinus Drops is ook de natuurlijke zoetstof xylitol toegevoegd. Deze staat bekend vanwege de effectieve bestrijding van bacteriën in de mondholte, maar dat blijkt ook op te gaan voor de neus- en bijholten. Samen met zout neutraliseert xylitol de bacteriën in de holten. Daardoor neemt de irritatie van de neusslijmvliezen af en is het neusslijm, voor zover het nog in je mond belandt, schoner. Dat betekent minder kans op een vieze smaak in je mond, een vieze adem, witte aanslag op je tong en amandelstenen.

Kauwgom om de vieze smaak in je mond te verdrijven

Welke van de bovengenoemde oorzaken de vieze smaak ook verklaart, behalve de bijbehorende maatregelen is het altijd fijn om tussendoor een lekker fris kauwgompje te kauwen. Dat kan met gewone kauwgom, maar speciale gebitsverzorgende kauwgom is nog veel effectiever tegen mondproblemen als een vieze smaak in je mond.

Moist-R kauwgom is hier uitstekend geschikt voor. De werking van deze gebitsverzorgende kauwgom is gebaseerd op biologische, niet genetisch gemanipuleerde xylitol. Deze natuurlijke zoetstof staat bekend om tal van gezondheidsvoordelen, zowel voor je algehele gezondheid als voor je mond en gebit.

Ondanks de zoete smaak heeft xylitol geen invloed op de bloedsuikerspiegel en kan door de bacteriën in de mond niet omgezet worden in de zuren die zo slecht zijn voor je gebit. Sterker nog, xylitol belemmert de bacteriën om zich als tandplak aan je glazuur te hechten. Het geeft direct een frisse smaak en stimuleert de speekselklieren, wat allebei meehelpt om van de vieze smaak in je mond af te komen.

De buitenkant van Moist-R kauwgom is wat zachter dan die van de meeste andere kauwgom. Dat maakt deze kauwgompjes ook geschikt als je niet alleen een vieze smaak hebt, maar ook last van droge mondklachten.