Dossier: Witte Tanden

Thuis Tanden Bleken | De beste 10 middelen getest

Eigenlijk heeft nagenoeg iedereen van nature gelige tanden, die in de loop der tijd alleen maar geler worden. Op zich zegt dat helemaal niets over de gezondheid van je gebit, hoewel het ook een fabeltje is dat gele tanden sterker zijn. Toch wil iedereen tegenwoordig een mooi rijtje stralend witte tanden. Dat staat jeugdig en oogt beter op je selfie. Met witte tanden lijk je direct meer op een filmster.

Top 10 Middelen Om Thuis Je Tanden Te Bleken

Naarmate je ouder wordt, worden je tanden geler. Daarnaast kunnen er onregelmatige verkleuringen optreden, waardoor er vlekken op je tanden ontstaan. Je tanden wit houden of witter maken gaat voor bijna niemand vanzelf.

Daarom is het goed om te kijken naar de oorzaken van gele tanden. Aan de hand daarvan weet wat je moet doen en laten om ze zo wit mogelijk te houden. Op het geler worden van je tanden zijn verschillende factoren van invloed. Om te beginnen zijn er de niet-beïnvloedbare factoren, zoals je genen en je leeftijd. Daarnaast zijn er factoren die je wel kunt beïnvloeden. Daar moeten we ons dus op richten.

1. Vermijd de ergste vergelers

De ergste vijanden van witte tanden zijn nicotine, koffie en thee, rode wijn en kleurstoffen in voedsel. Met roken kun je, ook voor je algehele gezondheid, het beste stoppen. Koffie, thee en rode wijn kun je sterk matigen. Kun je je favoriete drankje niet laten staan? Dan is er nog de mogelijkheid om de verkleuringen door rode wijn en koffie/thee heel gericht tegen gaan. Dat kan met de Dr. Brite Naturals “Stain B-gone” natural teeth whitening pens.

De verkleurende stof in rode wijn, tannine, zit overigens ook in vruchten als rode bessen en kaki’s. Ook rode bieten en balsemico-azijn kunnen je tanden verkleuren. In deze gevallen gaat het om natuurlijke kleurstof, maar er zijn ook voedingsmiddelen waar synthetische kleurstoffen inzitten, zoals cola en tomatenketchup.

Bij normaal, gematigd gebruik gaat het goed poetsen van je tanden de verkleuring tegen. Maar een opeenstapeling van deze stoffen kan er voor zorgen dat, ondanks het goede poetsen, je tanden toch geler worden. Dat geldt zeker voor nicotine, dat je tanden zelfs bruin en zwart kan kleuren.

2. Oppassen met zure voedingsmiddelen

Bovenstaande voedingsmiddelen en tabak kun je natuurlijk vermijden of sterk beperken. Voor zure voedingsmiddelen geldt dat maar ten dele. Zure voedingsmiddelen beïnvloeden de kleur van je tanden door tanderosie. Dat is een heel geleidelijk proces van het poreus worden en afslijten van het tandglazuur, waardoor het van nature gele dentine (tandbeen) zichtbaar wordt.

Frisdranken, sport- en energiedrankjes en witte wijn kun je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Lastig is dat ook fruit en vruchtensap zuur zijn en dus je glazuur aantasten. Vooral citrusfruit is slecht voor je glazuur, maar tegelijkertijd wel nodig voor de benodigde vitaminen.

Wat je kunt doen is na het eten van fruit of het drinken van vers vruchtensap je mond met water spoelen. Zeker niet direct poetsen, want het zuur maakt je glazuur tijdelijk zachter zodat je het gemakkelijker wegpoetst. Als je ontbijt met fruit of een versgeperste jus, poets dan je tanden voor het eten en spoel na afloop je mond alleen uit met water. Hiermee voorkom je een belangrijke dagelijkse factor in tanderosie.

3. Wat wel doen voor mooie gebleekte tanden?

Een goede dagelijkse mondhygiëne, dus twee keer per dag twee minuten tanden poetsen, verwijdert de tandplak van je gebit. Hiermee voorkom je de vorming van tandsteen, dat behalve een grauwige laag over je tanden ook nog eens het risico op tandvleesontstekingen verhoogt. Uit onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een gewone tandenborstel als het gaat om tandplak verwijderen en tanden witter houden.

Om de tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen moet je ook regelmatig flossen of rageren.

Extra winst behaal je als je dagelijkse mondverzorgings-producten een blekende werking hebben. En dan bedoelen we geen nare chemicaliën maar tandpasta en mondwater die natuurlijk blekende ingrediënten bevat zoals kokosolie en geactiveerde koolstof.

Dr. Brite Toothpaste Mint en UK Organics Activated Charcoal Toothpaste zijn twee tandpasta’s op natuurlijke basis, die zowel kokosolie als geactiveerde koolstof bevatten. Ze reinigen en verzorgen je gebit en je mond effectief maar met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Je tanden poetsen moet je toch, dus waarom niet met deze veilig blekende tandpasta. Nog effectiever wordt het als je na het tanden poetsen ook je mond spoelt met bijbehorend mondwater.

Uiteraard ga je ook ieder half jaar voor controle naar de tandarts en voor een gebitsreiniging bij de mondhygiënist. Dit niet alleen om je tanden wit te houden, maar natuurlijk ook om cariës (gaatjes) op tijd te detecteren en je gebit te onderhouden.

Thuis je tanden bleken

Al doe je nog zo je best met hetgeen hierboven beschreven is, toch zullen je tanden na verloop van tijd geler worden. Als is het maar vanwege de niet-beïnvloedbare factoren, je leeftijd en je genen. Vind je je tanden echt niet wit genoeg? Dan zit er niet anders op dan ze te bleken.

Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts of de beautysalon, maar steeds meer mensen geven er de voorkeur aan om het thuis te doen. Je bestelt de bleekmiddelen eenvoudig online, voert de behandeling op je gemak zelf uit en dat is ook nog eens een stuk goedkoper.

Geen probleem, maar let wel op wat je op je tanden smeert. Wij zijn voor zelf je tanden bleken, maar tegen goedkope Aziatische bleeksets en producten met een te hoog waterstofperoxide-gehalte waar je gevoelige tanden van krijgt.

Om die reden hebben we twee veilige tandenbleek-sets voor je geselecteerd. Zo kun je zelf thuis je tanden bleken, zonder het risico op pijnlijke en gevoelige tanden.

1. JuliBrite Tanden bleekkit

Met de JuliBrite Kit kun je tanden zo veel witter krijgen, dat het niet onderdoet voor een bleek-behandeling bij de tandarts. Een klinische studie gaf gemiddeld 5,8 tinten witter aan in de 10 dagen durende kuur. De kuur kun je later nog eens herhalen, zodat je je tanden tot maar liefst 10 tinten witter kunt bleken.

De JuliBrite Tanden bleekkit bevat alles wat je hiervoor nodig hebt. Het resultaat wordt bereikt doordat er aan de veilige blekende formule PAP kaliumnitraat en ACP (amorf calciumfosfaat) zijn toegevoegd. Deze mineralen maken niet alleen de PAP formule effectiever, ze remineraliseren ook nog eens je tandglazuur. Van veel bleekmethoden gebaseerd op waterstofperoxide krijg je gevoelige tanden, maar in deze formule wordt het glazuur juist geremineraliseerd en dus versterkt.

In de JuliBrite witte tandenkit vind je alles voor de kuur van 10 dagen. Een dagelijkse sessie duurt nog geen kwartier.beste middel witte tanden

2. Moist-R whitening spons

Het is verrassend hoeveel geligheid je van je tanden kunt vegen met behulp van het wondersponsje van Moist-R. De structuur is zo fijn, dat het zelfs reinigt tussen de microscopische lijntjes van je tanden. De haartjes van een tandenborstel zijn daar veel te grof voor. Veeg enkele keren langs je tanden en je ziet direct op de spons hoeveel aanslag je hebt weggepoetst. Deze nieuwe en revolutionaire manier om je gebit te verzorgen maakt gebruik van het grote absorptievermogen van nanodeeltjes. Als deze in contact komen met water vormen ze nano-capillaire buisjes. Die hebben een nog groter absorptievermogen en kunnen daardoor tandplak en verkleuringen van je tanden te verwijderen. Pas op, het kan verslavend werken :).Moist-R whitening sponge

3. Duelle HAP+PAP tandpoeder

Duelle komt met een geheel eigen formule op de markt waarmee je je tanden witter kunt maken.Duelle whitening powder

 

Je witte tanden ook mooi wit houden

Nadat je je tanden met één van bovenstaande bleeksets een paar tinten witter hebt gekregen, hou ze dan ook goed bij. Misschien een open deur, maar vermijd verkleurende voedingsmiddelen en poets je tanden met tandpasta die natuurlijke witmakers bevat.