Dossier: Kauwgom

Top 10 Beste kauwgom van 2021

Als je je verdiept in de wereld van de kauwgom, zul je ontdekken dat niet alle kauwgom door iedereen wordt gewaardeerd. In veel soorten kauwgom, met name de goedkopere varianten, zitten een aantal stofjes die volgens meerdere onderzoekers beter vermeden kunnen worden. Wat is de beste kauwgom? De mondzorgspecialisten van De Mondzorgzaak onthullen hun favoriete 10 kauwgom merken.

1. Moist-R kauwgom

Moist-R kauwgom

Moist-R kauwgom is met afstand de absolute favoriet. Dat heeft vooral te maken met de herkomst van het hoofdingrediënt xylitol. Dit is, net als de oorspronkelijke Finse uitvinding, afkomstig uit de bast van berkenbomen. Moist-R wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en is biologisch en gecertificeerd GMO-vrij. Dat wil zeggen dat er geen genetisch gemodificeerde organismen in verwerkt zijn. Bovendien zitten er geen conserveermiddelen in of schadelijke witte kleurstoffen als titaandioxide.

De Moist-R kauwgompjes zijn groter dan de gemiddelde stukjes kauwgom en de buitenkant is iets zachter. Voor mensen die behalve een droge mond ook last hebben van gevoelige mondslijmvliezen is dat prettiger.

Uiteraard heeft het xylitol in Moist-R kauwgom de hierboven beschreven gunstige effecten voor je gebit en je mondholte. Het verfrist de adem, maar tanden sterker en helpt monddroogheid tegen te gaan.

Bekijk de kauwgom hier.

2. Spry Natural Peppermint Kauwgom

Spry Natural Peppermint Kauwgom

Spry Natural Peppermint kauwgom is een goede tweede. Ook deze kauwgom is gebaseerd op de natuurlijke zoetstof xylitol, die een klinisch bewezen gunstig effect heeft op je gebit en mondgezondheid. De frisse, lang aanhoudende pepermuntsmaak verfrist direct je adem.

Je vindt de Spy Kauwgom hier.

3. Kaux kauwgom

Kaux kauwgom

Kaux kauwgom onderscheidt zich van andere gebitsverzorgende kauwgoms door een hogere concentratie xylitol. Per kauwgompje krijgt je gebit dus meer gunstige effecten in de strijd tegen tandplak, cariës (gaatjes) en tandbederf.

Kaux kauwgom bevat xylitol uit niet genetisch gemodificeerde planten en heeft een prettige smaak, die minstens 20 minuten aanhoudt. De xylitol in de kauwgom verhoogt je speekselproductie en gaat klachten als een droge mond en een slechte adem tegen.

Bekijk het product hier.

4. UK Organics kauwgom

UK Organics kauwgom

Deze puur natuur kauwgom bevat niet alleen biologische en niet genetisch gemanipuleerde xylitol, ook de gom die de kauwgom bij elkaar houdt is van natuurlijke oorsprong: Arabische gom van de Sapodilla en Acacia bomen. De natuurlijke koele frisheid van xylitol wordt versterkt door middel van biologische pepermunt.

UK Organics staat daarnaast garant voor een verantwoorde verpakking. De eerste keer koop je de kauwgom in een aluminium blikje, dat je later kunt bijvullen met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

Bekijk de kauwgom hier.

5. Xylichew kauwgom

Xylichew kauwgom

Ook Xylichew kauwgom combineert de gunstige effecten van xylitol met natuurlijke gezonde grondstoffen. Het hoofdbestanddeel xylitol is, net als zijn Finse voorgangers afkomstig uit de bast van berkenbomen. Die worden op duurzame biologisch wijze geproduceerd in de Verenigde Staten en leveren gecertificeerd GMO-vrije xylitol op. Uiteraard zitten er in Xylichew geen conserveermiddelen of schadelijke witte kleurstoffen.

Net als alle andere kauwgums in deze Top 10 verbetert Xylichew kauwgom de mondgezondheid. Xylitol belet de schadelijke bacteriën in de mond om suiker om te zetten in zuren en zich samen met voedselresten aan het tandglazuur te hechten. Dit voorkomt cariës (gaatjes) en gaat vervelende klachten als monddroogheid en een slechte adem tegen.

Je kunt de kauwgom van XyliChew hier vinden.

6. Miradent kauwgom Green Tea en Miradent kauwgom voor kinderen

Miradent kauwgom Green Tea en Miradent kauwgom voor kinderen

Miradent is een merk dat veel producten heeft ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. Maar ook als je geen last hebt van een droge mond, is het kauwen op kauwgom met xylitol goed voor je gebit. Het hydrateert de mond en stimuleert de speekselklieren en dat is nooit weg, want schadelijke bacteriën kunnen slecht tegen zuurstofrijk speeksel.

Miradent kauwgom smaakt naar groene thee en dat is prettig als je niet van de gebruikelijke mint-smaak houdt of weleens een ander smaakje wilt.

Er is ook speciale Miradent kauwgom voor kinderen. Deze is van even goede kwaliteit, maar iets zachter om gemakkelijker te kunnen kauwen met een klein gebit. Ook de smaken zijn afgestemd op kinderen: fruitige appel en aardbei.

Een goed en gebitsverzorgend alternatief voor gewone kauwgom, die als het onderweg nodig is, ook voor een keer het tanden poetsen kan vervangen. Het gebitsverzorgende effect van xylitol compenseert ook de verzurende werking van suiker in ander snoepgoed.

Je kunt de Miradent kauwgom hier vinden.

De kauwgom voor kinderen vind je hier.

7. Oravall kauwgom

Oravall kauwgom

Ook Oravall kauwgom is een gezonde gebitsverzorgende kauwgom op basis van biologische, niet genetisch gemanipuleerde xylitol. Die wordt gewonnen uit de bast van berkenbomen, die groeien in duurzame bossen in de Verenigde Staten.

De xylitol in de kauwgom doet wat die moet doen: je gebit verzorgen en beschermen, je adem verfrissen en je speekselklieren stimuleren.

Oravall kauwgom heeft een zachtere buitenkant dan de meeste kauwgoms. Dat maakt deze kauwgom bij uitstek geschikt voor mensen met ernstige droge mondklachten, die daardoor ook wat gevoeliger tandvlees en mondslijmvliezen hebben.

Bekijk het product hier.

8. Dr. Katz Lozenges

 Dr. Katz Lozenges

Strikt genomen zijn Dr. Katz Dry Mouth Lozenges geen kauwgompjes maar zuigtabletten. Hoewel kauwbewegingen de speekselproductie stimuleren, zijn er ook mensen die eenvoudigweg niet van kauwgom kauwen houden. Of dat niet kunnen vanwege een ernstige ziekte of zware medische behandeling.

Om toch te kunnen profiteren van de positieve effecten van xylitol zijn de pastilles van Dr. Katz een uitstekend alternatief. Net als kauwgom gaan de pastilles direct monddroogheid tegen en zetten ze de speekselklieren aan tot meer productie. Het hoofdbestanddeel xylitol geeft samen met de subtiele mandarijn-mintsmaak direct een frisse smaak

Kortom: met Dr. Katz Lozenges geniet je zonder kauwbewegingen van de gebitsverzorgende voordelen van xylitol voor je gebit en een frisse adem.

Je vindt het product hier.

9. St. Sin Lozenges alcohol-tabak of knoflook

https://www.demondzorgzaak.nl/st-sin-knoflookadem-neutraliseren

Ook de pastilles van St. Sin zijn geen kauwgom, maar snoepjes die hele specifieke, tijdelijke gevallen van slechte adem tegengaan. En binnen die beperking leveren ze uitstekend werk. Er zijn twee varianten: St. Sin no. 1. “Bye bye alcohol – tobacco breath” is speciaal gericht op de ademgeuren van alcohol of tabak. St. Sin no. 2. “Bye bye garlic breath” is bedoeld om een knoflookgeur uit de mond tegen te gaan.

De St. Sin Lozeges tegen alcohol- en tabaksgeur neutraliseren binnen 30 seconden een drankkegel of tabaksadem, waardoor je mond direct fris ruikt.

Met St. Sin No. 2 tegen knoflookgeur kun je binnen 30 minuten van je knoflook- of uienadem afkomen.

In beide gevallen worden de geuren niet door menthol of andere scherpe chemicaliën gemaskerd. De geuren worden geneutraliseerd door een samenstelling van natuurlijke ingrediënten, speciaal gericht op de betreffende hinderlijke geuren.

Bekijk de pastilles hier.

10. Miradent Aquamed kauwgom tegen een droge mond

Miradent Aquamed Kauwgom

Tot slot weer een gebitsverzorgende kauwgom, gebaseerd op de natuurlijke zoetstof xylitol. Miradent Aquamed kauwgom is speciaal is ontwikkeld om droge mondklachten te verminderen. Xylitol voorkomt dat schadelijke bacteriën zich aan het tandglazuur kunnen hechten en samen met voedselresten tandplak vormen. Daarnaast verlaagt xylitol de zuurgraad in de mond, zodat mineralen in het speeksel beter terechtkomen op de zwakke plekken in het tandglazuur. Het hydrateert de mond en bevordert de speekselproductie. De frisse fruitige smaak van passievrucht ondersteunt dit effect.

Miradent Aquamed kauwgom tegen een droge mond is verpakt in een afsluitbaar potje. Dat is handig voor onderweg, zodat je je gebit zelfs goed kunt verzorgen als je geen tandenborstel in de buurt hebt.

Bekijk de Miradent Aquamed Kauwgom hier.

Tot slot: Xylitol

De tijd dat kauwgom stijf stond van de suiker en slecht was voor je gebit, ligt gelukkig al een tijd achter ons. Tegenwoordig wordt kauwgom gezoet met de natuurlijke plantaardige zoetstof xylitol.

Als alternatief voor suiker heeft xylitol een aantal grote voordelen voor je gebit, maar ook voor je algehele gezondheid en je gewicht. Een jaar of vijftig geleden werd xylitol, dat werd gewonnen uit de bast van berkenbomen, door Finse onderzoekers ontwikkeld als zoetstof voor diabetici. Later bleek dat xylitol niet alleen voor de suikerspiegel maar ook voor het gebit veel beter is dan suiker en beperkte het gebruik ervan zich niet langer tot diabetici.

Het grote voordeel voor je gebit is dat xylitol, in tegenstelling tot koolhydraten en suikers nauwelijks wordt omgezet in zuur. Die omzetting gebeurt bij suikers door de mondbacterie Streptococcus mutans, maar door de afwijkende molecuulstructuur van xylitol lukt ze dat niet. Je hoeft zelfs niet eens alle suiker uit je eetpatroon te weren, een deel ervan vervangen door xylitol is voldoende om de bacteriën te dwarsbomen.

Daar komt nog bij dat xylitol het de bacteriën moeilijker maakt om zich samen met voedselresten als tandplak aan het tandglazuur hechten. Ook fijn is dat xylitol de zuurgraad in de mond verlaagt, zodat mineralen uit het voedsel beter kunnen worden opgenomen door de zwakke plekken in het tandglazuur.

Xylitol geeft een frisse smaak en stimuleert de aanmaak van speeksel. Ook dat is weer gunstig omdat het zuurstofrijke speeksel van nature anti-bacterieel is. Gezien de ontwikkelingsgeschiedenis spreekt het voor zich dat xylitol ook geschikt is voor diabetici. Je leest het al, wij zijn grote fans van xylitol.

Er is één kanttekening bij het gebruik van xylitol: bij overmatig gebruik kan het laxerend werken. En als je een hond hebt, moet je ook oppassen. Zorg dat je hond nooit bij jouw kauwgom of snoep met xylitol kan komen want voor hem is het ronduit vergif.