Dossier: Dier & Gebit

Slechte Adem Hond : Top 10 Beste Middelen & Trucs

Als je hond een stinkende adem heeft is dat voor jou niet prettig, maar ook voor je hond niet. Het kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Onderstaand hebben we de 10 beste middelen voor je op een rijtje gezet op een slechte adem door gebitsproblemen bij je hond te verhelpen of te voorkomen

Hoe ontstaat een slechte adem bij honden?

Het gebit van een hond is bedoeld om vlees van een karkas af te scheuren en van de botten te kluiven. Door dat gekluif en geknaag wordt het gebit op een natuurlijke manier gereinigd. Het moderne zachte blikvoer heeft die werking niet. Voedselresten blijven juist gemakkelijk achter op het gebit en het tandvlees.

Zo vormt zich geleidelijk aan tandplak, wat zich verhardt tot tandsteen. Door tandsteen kunnen voedselresten en bacteriën zich nog makkelijker hechten aan het gebit, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Uiteindelijk leidt dat tot gingivitis (tandvleesontsteking). Wordt dat niet behandeld, dan kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar het kaakbot en leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen.

Reden genoeg om aandacht te besteden aan de slechte adem van je hond en zijn gebit te gaan verzorgen. Verzorg je het gebit goed en heeft je hond geen gebitsproblemen, maar toch een slechte adem? Ga dan naar de dierenarts. Mogelijk zie je een tandvleesontsteking in de bek over het hoofd of is er sprake van een onderliggende ziekte.

1. California Pets Mondwater met Oxygene

California Pets Mondwater

De gemakkelijkste manier om het gebit van je hond te verzorgen en een slechte adem te verhelpen of voorkomen is California Pets mondwater. Je hoeft het alleen toe te voegen aan het drinkwater van je hond. Het additief verandert gewoon water in mondwater en als je hond drinkt, verzorgt hij tegelijk zijn gebit. Uiteraard mag California Pets Mondwater in tegenstelling tot mensen-mondwater, gewoon doorgeslikt worden.

Het actieve ingrediënt van California Pets mondwater is Oxygene. Dit is een actieve zuurstofformule, die de leefomgeving van de schadelijke bacteriën in de bek simpelweg onleefbaar maakt. Omdat schadelijke bacteriën anaeroob zijn, dat wil zeggen in een zuurstofarme omgeving leven, pakt zuurstof ze bij de bron aan.

Het regelmatig drinken van water met California Pets mondwater zorgt niet alleen voor een frissere adem van je hond, maar voorkomt ook de vorming van tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees. Dat allemaal zonder nare bijwerkingen.

Overigens hoef je niet te wachten totdat je hond een slechte adem krijgt. California Pets Mondwater werkt ook preventief. Het bevat geen overbodige kleur- en smaakstoffen, zodat zelfs een kieskeurig hond niet door zal hebben dat hij niet alleen drinkt, maar ook zijn gebit verzorgt met extra zuurstof.

Bekijk het Pet Mondwater hier.

2. Oxyfresh Pets Gel Tandpasta

Oxyfresh Pet Gel Tandpasta

Als je hond gewend is aan het tanden poetsen, kun je op die manier tandplak verwijderen, tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen en de adem van je hond fris houden.
Gebruik altijd een speciale tandenborstel voor huisdieren zoals de Dentipet dubbelzijdige tandenborstel, de Maraa Vingertandenborstels voor honden of de Pet District elektrische tandenborstel. Daarnaast heb je ook nog een goede speciale tandpasta voor dieren nodig. Mensentandpasta is schadelijk voor honden, die tandpasta niet uitspugen maar doorslikken.

Onze favoriete hondentandpasta is Oxyfresh Pets Gel Tandpasta. Deze speciale tandpasta voor huisdieren bevat alleen onschadelijke ingrediënten, die je hond door mag slikken.

De werking van alle Oxyfresh producten is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Samen met het zink bestrijdt actieve zuurstof de anaerobe bacteriën in de bek. Dit verzorgt de bek effectief en gaat het hechten van tandplak aan het gebit tegen, maar zonder bijwerkingen voor je hond. Hoe minder anaerobe bacteriën je hond in zijn bek heeft, hoe frisser zijn adem is. Bovendien betekent minder tandplak minder tandsteen en dus ook minder kans op tandvleesontsteking.

Je kunt de Oxyfresh Pets Tandpasta hier vinden.

3. AE Dogz Nano Tooth Stick

AE Dogz Nanostick

Met de AE Dogz Nano Tooth Stick kun je het gebit van je hond vrij eenvoudig schoonhouden. De stift verwijdert voedselresten en tandplak, maar ook hardnekkige vlekken en tandsteen. Hoe kan dat?

De AE Dogz Nano Tooth Stick maakt gebruik van een innovatieve technologie, die is gebaseerd op de absorberende capaciteit van nanodeeltjes. Als de sponsachtige borstelkop in contact komt met water, veranderen de piepkleine nanodeeltjes in nano-capillaire buisjes. Samen vormen ze een 3D-achtig netwerk, dat een nog grotere absorptie-capaciteit bezit. Bovendien vindt dat alles plaats op nano-niveau, heel klein dus, waardoor de reiniging dieper is. In combinatie met water kan de spons-kop verontreinigingen als vlekken en tandsteen op het tandglazuur verwijderen.

Als je het gebit van je hond goed bijhoudt met de Nano Tooth Stick van AE Dogz, verwijder je voedselresten en tandplak. Hiermee voorkom je een slechte adem en hardere afzettingen op het gebit als tandsteen en verkleuringen. Zelfs die kun je verwijderen met de AE Dogz Nano Tooth Stick, maar dat kost natuurlijk wel meerdere reinigingsbeurten.

In dat geval is het verstandig om het gebit van je hond voor te bereiden door twee weken California Pets drinkwater additief aan het water van toe te voegen. Dat maakt het tandsteen weker, zodat het gemakkelijker opgenomen kan worden door de nano-capillaire buisjes in de sponskop.

Bekijk de Nano Stick hier.

4. Paws Therapy Licking Pad

PawsTherapy Licking Pad

Niet alleen de randen van het tandvlees aan de buitenkant van het gebit, ook de tong van een hond kan onderdak bieden aan bacteriën en de adem doen stinken. De multifunctionele Licking pad is een zachte siliconen-mat met noppen voor de tong aan de bovenkant en zuignappen aan de onderkant om de mat op de vloer te bevestigen.

In combinatie met een goede dierentandpasta als Oxyfresh Pet Dental gel kan de Paws Therapy Licking Pad de tong reinigen en masseren. Dit bestrijdt de bacteriën die zich daar ophouden en verfrist de adem direct.

De Paws Therapy Licking Pad is eenvoudig schoon te maken en kun je ook gebruiken om een gulzige hond langzamer te laten eten. Je hond heeft meer tijd nodig om voer of een snack tussen de noppen uit te likken. Schrokken gaat niet en bovendien gaat langzamer eten verveling tegen. Ook wordt de mat in combinatie met een snack gebruikt om honden af te leiden tijdens het wassen of trimmen.

Bekijk de Licking Pad hier.

5. Chewsi Dental Chew Toy

Chewsi Dental Chew Toy

Om de slechte adem van je hond te verfrissen kun je hem ook zelf aan het werk zetten met de Chewsi Dental Chew Toy, een kauwspeeltje.

Hiermee verzorgt je hond zelf spelenderwijs zijn gebit. De Chewsi Dental Chew Toy is gemaakt van sterk en veilig materiaal. Tijdens het kauwen verwijderen de zachte noppen voedselresten en tandplak van het gebit.

Om de gebitsreiniging tijdens het spelen nog effectiever te maken breng je tandpasta in de speciale opening in het speeltje aan. Dat moet natuurlijk wel een speciale huisdieren-tandpasta zoals Oxyfresh Pet Dental gel zijn, die je hond ook door mag slikken.

De zachte reiniging van de noppen van de Chewsi Dental Chew Toy in combinatie met de actieve zuurstofformule in de dierentandpasta van Oxyfresh zorgen voor een schoon en verzorgd gebit en een frisse adem.

Bekijk het product hier.

6. AE Dogz tandenkrabber

AE Dogz Tandenkrabber

Tandvleesontstekingen en een slechte adem bij je hond kun je voorkomen door het tandsteen regelmatig te verwijderen. Je hond moet dit wel toelaten en je zult er veel geduld bij nodig hebben om je hond aan een gebitsreiniging zonder narcose te laten wennen. Het is ook duidelijk dat dit bij pups gemakkelijker is aan te leren dan bij oudere honden.

Maar als je hond het toelaat, is de roestvrijstalen AE Dogz tandenkrabber een effectief gereedschap. Het instrument is ergonomisch ontworpen en heeft een stevige grip. Beide uiteinden zijn hetzelfde zodat de krabber geschikt is voor alle delen van het hondengebit en gebruikt kan worden door links- en rechtshandige baasjes.

Het verwijderen van tandsteen op het gebit van je hond gaat gemakkelijker als je dit voorbereidt. Door een week of twee California Pets drinkwater additief aan het drinkwater toe te voegen, maak je het tandsteen weker zodat het zich makkelijker laat afschrapen.

Je kunt de AE Dogz Tandenkrabber hier vinden.

6. Oxyfresh Pet Mondwater

Oxyfresh Pet Mondwater

Als je er de tijd niet voor hebt om je hond te laten wennen aan tandenpoetsen en gebitsreinigingen, is er altijd nog Oxyfresh Pet Mondwater. Dit is een additief, dat je hoeft toe te voegen aan het drinkwater van je hond. Daarmee verandert het in een gebitsverzorgend mondwater.

Oxyfresh Pet Mondwater is smaak- en geurloos, zodat je hond het niet doorheeft dat hij niet alleen water drinkt maar ook zijn “tanden poetst”. De actieve zuurstofformule Oxygene bestrijdt samen met zink de schadelijke bacteriën op een voor je hond veilige manier zonder bijwerkingen. Zo voorkom je de vorming van tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen en maakt ook de adem van je hond direct frisser.

Oxyfresh Pet mondwater kun je ook heel goed preventief gebruiken. Want waarom zou je wachten tot de adem van je hond gaat stinken, als je dat kunt voorkomen?

Bekijk het mondwater van Oxyfresh hier.

8. Pet District Elektrische tandenborstel voor honden

Pet District Elektrische tandenborstel voor honden

Elektrische tandenborstels zijn veel effectiever dan de hand-tandenborstels om tandplak van het gebit te verwijderen. Dat geldt voor ons, maar ook voor je hond. Elektrische tandenborstels reinigen grondiger, maar je hoeft ook niet zo hard te boenen. Te hard poetsen kan het tandvlees irriteren, waardoor je hond een hekel kan krijgen aan de poetsbeurten. Met een elektrische tandenborstel voorkom je dit en verwijder je de tandplak bovendien beter.

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden is speciaal gemaakt voor het hondengebit. De zachte borstelkop bestaat rondom uit fijne haartjes, die tandplak effectief en veilig verwijderen van de hoekige tanden en kiezen van de hond. Ook het tandvlees wordt optimaal gemasseerd.

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden ligt gemakkelijk in de hand en heeft een stevige grip. De tandenborstel is waterproof, draadloos en maakt minimaal geluid om je hond zo min mogelijk te storen.

Een elektrische tandenborstel kan nog beter dan andere hondentandenborstels tandplak van het gebit verwijderen. Hiermee voorkom je niet alleen een slechte adem bij je hond, maar voorkomt ook tandsteen, tandvleesontstekingen en andere gebitsproblemen.

Bekijk de elektrische tandenborstel hier.

9. Pet Pure Cleansing Oral Care Spray

Pets Pure Oral Spray

Als je hond het tandenpoetsen niet toelaat, zijn er gelukkig andere manieren om het gebit en het tandvlees te verzorgen en de adem te verfrissen. Pet Pure Cleansing Oral Care Spray hoef je alleen maar in de bek te sprayen.

Deze spray voor huisdieren helpt op natuurlijke wijze om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. De meeste tandplak bij honden blijft aan de buitenkant van het gebit, op de rand van het tandvlees plakken. Hier kun je met deze Spay heel gemakkelijk bijkomen, zodat je ook zonder te poetsen de adem van je hond kunt verfrissen.

De actieve ingrediënten van Pet Pure Cleansing Oral Care Spray zijn kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis. Kokosolie bestrijdt op een natuurlijke manier de schadelijke bacteriën in de bek en houdt de tanden en kiezen witter en gladder. Hoe gladder het tandglazuur, hoe minder goed bacteriën zich er nog aan kunnen hechten en samen met voedselresten tandplak vormen.
Ook propolis, een bijenproduct, werkt bacterie- en schimmeldodend zonder nare bijwerkingen.

Minder bacteriën, minder tandplak en tandsteen zorgen voor een betere gezondheid van het gebit en tandvlees. Daarnaast is peterseliezaad-olie toegevoegd die specifiek en heel direct zorgt voor een frisse hondenadem.

Je vindt de Pet Pure Oral Spray hier.

10. Oxyfresh Pet Dental Spray

Oxyfresh Pet Dental SprayNet als nummer 9. is ook Oxyfresh Pet Dental Spray een eenvoudige manier om het gebit van een hond te verzorgen. Er zijn nu eenmaal honden die echt geen zin hebben in tandenpoetsen en baasjes die er geen tijd voor hebben om hun hond eraan te laten wennen.

De actieve zuurstofformule Oxygene en zink in de OxyFresh Pet Dental Spray bestrijden samen de schadelijke bacteriën in de bek. Dit op een veilige, diervriendelijke manier zonder schadelijke stoffen of bijwerkingen.

Door de spray regelmatig op het gebit en het tandvlees te spuiten bestrijd je de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek. Dat betekent niet alleen een frisse adem, maar ook minder tandplak en minder tandsteen. Hierdoor neemt de kans op tandvleesontsteking en gebitsproblemen af.

Oxyfresh Pet Dental Spray is volkomen geur- en smaakloos en dus ook geschikt voor kieskeurige honden.

Bekijk de spray hier.