Dossier: Kauwgom

Top 5 beste kauwgom met xylitol

Xylitol is ooit ontwikkeld als alternatieve zoetstof voor diabetici. Later bleek dat xylitol ten opzichte van suiker niet alleen grote voordelen heeft voor de bloedsuikerspiegel, maar ook voor het gebit. Daarop werd het een populaire zoetstof voor kauwgom en snoep voor iedereen. Ook wordt xylitol vaak toegepast in mondverzorgings-producten als tandpasta, mondwater en gebitsverzorgende kauwgom.

De beste kauwgom met xylitol

Xylitol kan niet zoals suiker en koolhydraten door de bacterie Streptococcus mutans worden omgezet in zuren. Niet de suiker zelf, maar deze uitgescheiden zuren, tasten het gebit aan. Ondanks de zoete smaak van xylitol is de molecuulstructuur anders, waardoor de bacteriën er geen zuren van kunnen maken. Dit helpt om cariës (gaatjes) en tandbederf te voorkomen. Dezelfde bacteriën kunnen een slechte adem (halitose) veroorzaken. Xylitol helpt daarom ook nog eens om een slechte adem tegen te gaan.

Bovendien maakt xylitol het de bacteriën moeilijker om zich met voedselresten als tandplak aan het tandglazuur hechten. Minder tandplak betekent ook minder tandsteen en ook op die manier minder risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Om te profiteren van de gunstige effecten van xylitol op je gebit, blijkt het niet eens nodig om alle suiker uit je dieet te weren. Een deel vervangen door xylitol is voldoende om de bacterie Streptococcus mutans tegen te werken.

Xylitol doet nog meer voor je mond. Het stimuleert de aanmaak van speeksel, dat een natuurlijke bescherming vormt tegen de schadelijke bacteriën. Daarnaast heeft het een alkalisch effect. Het verlaagt de zuurgraad in de mond, waardoor calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel beter worden opgenomen. Hierdoor kunnen de zwakke plekken in het tandglazuur herstellen. Zelfs beschadigd glazuur herstelt zich bij regelmatig gebruik van xylitol.

Xylitol smaakt lekker fris en voelt verkoelend aan in de mond. Dat komt omdat er warmte aan de omgeving wordt onttrokken zodra xylitol wordt opgelost in vloeistof, en dus ook speeksel. Voor kauwgom en mint-snoepjes is dat natuurlijk een prettige eigenschap, naast de bovengenoemde antibacteriële werking.

Kauwgom met xylitol is een goede manier om je dagelijkse mondhygiëne aan te vullen. Een kauwgompje tussendoor is altijd lekker en bovendien verzorg je je gebit ermee. Het meest effectieve zijn de speciale gebitsverzorgende kauwgoms, waarbij xylitol samenwerkt met andere ingrediënten om het gebit te beschermen en de mondgezondheid te verbeteren. We hebben de beste kauwgom van 2021 voor je op een rij gezet:

1. Moist-R kauwgom

Moist-R kauwgom is een uitstekende gebitsverzorgende kauwgom. De xylitol in deze kauwgom heeft alle bovengenoemde gunstige effecten voor je gebit. Het verfrist je adem, bestrijdt bacteriën, gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen en versterkt je tandglazuur.

Moist-R kauwgom wordt geproduceerd in de Verenigde Staten. De xylitol is afkomstig van biologisch geteelde en gecertificeerd GMO (genetisch gemodificeerd organisme)-vrije berkenbomen. Ook de hulpstoffen zijn volkomen zuiver, de kauwgom bevat geen conserveermiddelen of schadelijke kleurstoffen als titaandioxide.

Bijzonder is dat Moist-R kauwgompjes wat groter zijn dan de gemiddelde stukjes kauwgom. Ook is de buitenkant iets zachter. Dat is vooral prettig voor mensen met droge mondklachten en als gevolg daarvan gevoelige mondslijmvliezen.

 

2. Spry Natural Peppermint Kauwgom

Ook Spry Natural Peppermint kauwgom heeft als hoofdingrediënt de natuurlijke zoetstof xylitol en is in zijn geheel zuiver qua bestanddelen. De xylitol verzorgt en beschermt je gebit en verbetert je mondgezondheid. Daarnaast is het gewoon ook een lekkere kauwgom voor tussendoor en onderweg. De natuurlijke pepermuntsmaak verfrist direct je adem en houdt ook extra lang aan.

 

3. Kaux kauwgom

Kaux Kauwgom

Kaux kauwgom heeft een hogere concentratie xylitol. Zo geniet je per kauwgompje nog meer van de klinisch bewezen gebitsverzorgende eigenschappen. Afgezien van je normale dagelijkse mondhygiëne, kun je onderweg en in de loop van de dag gemakkelijk iets extra’s doen in de strijd tegen tandplak, cariës (gaatjes), een slechte adem en tandvleesontstekingen.

Ook Kaux kauwgom bevat zuivere xylitol, gewonnen uit niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) planten. Het heeft een prettige smaak, die minstens 20 minuten aanhoudt. Dit stimuleert de speekselproductie, zodat je klachten als een droge mond en een slechte adem tegengaat.

 

4. UK Organics kauwgom

UK Organics is een merk dat de hoogste eisen stelt aan de natuurlijke en biologische herkomst van hun ingrediënten. Dat geldt ook voor de kauwgom en betekent dat de xylitol niet afkomstig is van genetisch gemanipuleerde plantenresten. Ook de Arabische gom, die de kauwgom zijn consistentie geeft, is puur natuur en wordt gewonnen uit Sapodilla en Acacia bomen. Biologische pepermunt geeft de kauwgom een natuurlijke frisse smaak.

Ook de verpakkingen van UK Organics zijn erg milieu-vriendelijk. Voor de kauwgom betekent dat dat je het de eerste keer in een aluminium blikje koopt. Daarna vul je je blikje bij met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

 

5. Miradent kauwgom voor volwassenen en kinderen

Miradent heeft veel producten ontwikkeld, die speciaal zijn gericht voor mensen met droge mondklachten. Zoals hierboven beschreven heeft kauwgom met xylitol altijd gunstige effecten op je mondgezondheid, ook als je geen last hebt van droge mondklachten. Want ook dan beschermt het je gebit, hydrateert de mondslijmvliezen, gaat het de vorming van tandplak en tandsteen tegen en helpt het een slechte adem, cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking voorkomen.

Bijzonder is de smaak van Miradent kauwgom. Die smaakt naar groene thee in plaats van de gebruikelijke mint-smaak.

Als je zelf geniet van de gebitsverzorgende eigenschappen van xylitol, wil je dat uiteraard ook voor je kinderen. Miradent heeft speciale kauwgom voor kinderen, die iets zachter van textuur is. Dat kauwt gemakkelijker met een klein gebit en nog niet geheel ontwikkelde kaakspieren. De fruitige smaken van de Miradent kinder kauwgom zijn helemaal afgestemd op kinderen: aardbei en appel.

Juist voor je kinderen is het een groot voordeel dat het niet nodig om alle suiker te weren. Zelfs als je maar een deel van de dagelijkse suikerconsumptie vervangt door xylitol worden de schadelijke effecten van de bacterie Streptococcus mutans op het gebit tegen gegaan.