Dossier : Neusverzorging

Wat kun je doen tegen sinusitis?

Sinusitis is een infectie van de bijholten, die aan weerszijde van je neus zitten. De ontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Ook een allergie kan er voor zorgen dat de slijmvliezen in de neus en de bijholten ontstoken raken.

Sinusitis een vervelende kwaal van je neus

Omdat de sinussen of bijholten in direct contact met de neusholte staan, raken ze bij een verkoudheid ook geïnfecteerd. Ontstoken slijmvliezen gaan ook nog eens opzwellen. Hierdoor kan het neusslijm niet goed weglopen en raakt de boel verder verstopt. De toegenomen druk in de holten kan zorgen voor pijn in het hoofd en gezicht.

Sinusitis kan ook een chronische vorm aannemen als er een stukje slijmvlies ontstoken blijft. In zo’n geval zal de KNO-arts een kaakspoeling adviseren, waarbij de holtes worden schoongespoeld. Vaak wordt dan gelijk gekeken of de openingen tussen neus- en bijholten wel ruim genoeg zijn of dat het neustussenschot de doorstroming blokkeert.

Sinusitis en de mondgezondheid

In de regel gaat sinusitis vanzelf over. In tegenstelling tot in het verleden, wordt er in de meeste gevallen geen antibiotica voorgeschreven. Er zijn natuurlijk ernstigere ziekten te bedenken, maar sinusitis veroorzaakt doorgaans wel het nodige ongemak. Vooral omdat het zich in je hoofd afspeelt staan de klachten voortdurend op de voorgrond en beïnvloeden ze je welzijn en concentratievermogen. Bovendien heeft sinusitis gevolgen voor je mondgezondheid en dat is dan ook de reden om er op deze plaats aandacht aan te schenken.

Post nasale drip

Bij een teveel aan neusslijm belandt dit slijm ook in de keelholte, de zogenaamde “post nasale drip”. Bij een infectie bevat neusslijm veel bacteriën, die op die manier in je keel en mond terechtkomen. Dit kan het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren en de reinigende functie die speeksel normaalgesproken heeft belemmeren.

Dit verklaart waarom je bij sinusitis een vieze smaak in je mond kunt krijgen, een beslagen tong en een slechte adem. Op den duur geeft de post nasale drip ook een hoger risico op amandelstenen.

Sinusitis voorkomen

Je neusholte schoonhouden is eigenlijk minstens zo belangrijk als je handen wassen, maar natuurlijk niet met zeep. Zachte neusdruppels op basis van natuurlijke bestanddelen kun je zonder probleem preventief gebruiken. Ze bevatten geen medicijnen en zijn dus niet verslavend.

Voor dit doel kun je Moist-R Nasal Sinus Drops goed gebruiken. De eenvoudige formule bestaat uit twee zeer effectieve natuurlijke ingrediënten, saline en xylitol.

Saline is een zoutoplossing die al veel langer wordt gebruikt als natuurlijke basis voor neusdruppels. Het komt voort uit het eeuwenoude huismiddeltje om een beetje zout op te lossen in warm water en dat op te snuiven.

De Moist-R Nasal Sinus Drops bevatten naast de traditionele zoutoplossing ook xylitol. Dat heeft al geruime tijd geleden bewezen zeer effectief te zijn bij de bestrijding van mondbacteriën. Gaandeweg kwam in de onderzoeken naar voren dat xylitol ook in staat is om bacteriën in de neus- en bijholte te bestrijden. Minder bacteriën vermindert de irritatie van de neusslijmvliezen en reinigt bovendien het neusslijm voordat het de keelholte indruppelt.

Met de Moist-R Nasal Sinus Drops hou je je neus schoon en helpt daarmee verkoudheid, infecties, een verstopte neus en sinusitis voorkomen.

Wat kun je nog meer doen?

Een bijna professioneel-therapeutische manier om neus- en bijholten schoon te houden is een zogenaamde “neti pot”. Dit wordt ook wel neuskannetje of sinus-spoelfles genoemd. Het is wat bewerkelijker dan neusdruppels, maar je kunt er je neusslijmvliezen grondig mee reinigen en gezond te houden. Met de neti pot kun je overtollig neusslijm wegspoelen en de afweer in je neus verbeteren.

Heb je al een (beginnende) sinusitis, verkoudheid of verstopte neus? Dan bevordert het spoelen met de neti pot het herstel. Ook de zwelling van de slijmvliezen wordt verminderd, zodat er weer lucht in de bijholten komt.

Als je neusslijmvliezen regelmatig gezwollen zijn en je neus verstopt door een allergie, dan kun je de neti pot gebruiken om deze klachten te verminderen.

In plaats van zelf een zoutoplossing maken met gedestilleerd water, is de gepatenteerde oplossing Xlear Sinus Care ideaal voor gebruik in de neti pot. Net als de Moist-R Nasal Sinus Drops is het een combinatie van zoutoplossing met xylitol. Even natuurlijk als zout, maar dankzij de dat antibacteriële werking van xylitol veel effectiever. Xlear Sinus Care is verpakt als poeder. Voor gebruik in de neti pot meng je de oplossing met lauw gedestilleerd water.

Neussprays voor heftige sinusitis of ernstig verstopte neus

 

xlear max sinus sprayAls de Moist-R Nasal Sinus Drops te licht zijn, heb je misschien zwaardere neusdruppels nodig. Daarbij hoef je zeker het principe van natuurlijke, niet verslavende ingrediënten niet los te laten.

Xlear Nasal Sinus Spray Rescue is een effectieve biologische remedie tegen verkoudheid, een verstopte neus of sinusitis. Het bevat de gepatenteerde formule van een zoutoplossing, xylitol en grapefruit-zaad extract. Naast xylitol heeft ook grapefruitzaad-extract een antibacteriële werking. Maar aan deze snelwerkende Rescue neusspray zijn daarnaast een aantal etherische oliën toegevoegd. Eucalyptus, oregano, tea tree en peterselie staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Minder bekend is de bast van de Braziliaanse boom Pau D’Arco, eveneens een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer. Al deze ingrediënten werken samen om je snel verlichting te geven bij sinusitis, een verkoudheid of verstopte neus.

Nog steviger is de Xlear Max Sinus Spray. Ook deze neusspray bevat de standaard combinatie van een zout, xylitol en grapefruit-zaad extract. Aan de Max Sinus Spray is capsaïcine toegevoegd, de stof die Spaanse (chili) pepers pittig maakt. Om de neusslijmvliezen te verzachten en verzorgen is aloë vera toegevoegd. Geen overbodige luxe, want bij ernstige infecties hebben die flink te lijden. Xlear Max Sinus Spray bevat geen verslavende medicijnen of andere schadelijke bestanddelen. Toch is deze neusspray slechts bedoeld voor tijdelijk gebruik vanwege de capsaïcine. Wordt de sinusitis minder, ga dan over op Moist-R Nasal Sinus Drops.

Neusdruppels voor kinderen

Nog meer dan volwassenen, lijken kinderen een abonnement te hebben op snotneuzen en verkoudheden. Een enkele keer leidt dat ook bij kinderen tot sinusitis. Ook je kinderen wil je natuurlijk niet blootstellen aan neusdruppels met schadelijke chemicaliën of verslavende medicijnen.

Een veel beter idee zijn de Miradent Xylimed Kinder Neusdruppels, waarvan alle ingrediënten 100% natuurlijk zijn. Deze neusdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen en ze kunnen al worden gebruikt voor baby’s vanaf 3 maanden. De gepatenteerde formule is ook hier een combinatie van zout, xylitol en grapefruit-zaad extract. Deze bestrijdt de bacteriën in de neusholte en brengen snel verlichting bij een verstopte of verkoudheid.

Hoe kies je de juiste neusdruppels of neusspray bij sinusitis?

Alle bovengenoemde neusdruppels en -sprays zijn gemaakt van 100% natuurlijke bestanddelen. Ze bevatten geen medicijnen en verslavende ingrediënten. De mate waarin je last hebt van sinusitis bepaalt welke neusdruppels of – spray het meest geschikt is.

Moist-R Nasal Sinus Drops zijn geschikt als algemene neusdruppels en voor preventief gebruik. Je houdt er je neusholte mee schoon, wat meehelpt om sinusitis te voorkomen.

Bij chronische sinusitis, een allergie of regelmatig verblijf in stoffige of verontreinigde ruimten is de aanschaf van een neti pot of neuskannetje een zinnige investering. Samen met de Xlear Sinus Care Zout Sachets kun je de neusholte grondig doorspoelen en daarmee de irritatie, zwelling en verstopping verminderen.

Bij hardnekkigere sinusitis raden we je Xlear Nasal Sinus Spray Fast Relief aan. Naast de gebruikelijke Xlear ingrediënten (zout, xylitol en grapefruit-zaad extract) zijn er extra ingrediënten toegevoegd voor een snelle verlichting. Ook 100% natuurlijk: etherische oliën van o.a. eucalyptus, tea tree en oregano en het ontstekingsremmende Pau D’Arco.

Voor de allerergste sinusitis en neusverstoppingen is er Xlear Max Sinus Spray met het prikkelende capsaïcine. Dit wordt gewonnen uit chilipepers en is, hoewel een natuurlijk ingrediënt, niet bedoeld voor langdurig gebruik. Als de klachten zijn afgenomen, kun je weer over naar Moist-R Nasal Sinus Drops.

Voor je kinderen kun je de speciaal voor hen ontwikkelde Xylimed Kinder Neusdruppels gebruiken.