Dossier: Kauwgom

Top 5 beste suikervrije kauwgom

Kauwgom moet natuurlijk lekker zijn en behalve een lekker smaakje betekent dat natuurlijk ook zoet. Maar we weten allemaal dat suiker slecht is voor je gebit. dus kauwgom moet ook suikervrij zijn. Om die reden wordt kauwgom tegenwoordig niet meer gezoet met suiker, maar met de natuurlijke plantaardige zoetstof xylitol.

De beste suikervrije kauwgom

Suikervrije kauwgom

Xylitol is niet alleen onschadelijk voor je gebit en je gezondheid, maar heeft zelfs grote voordelen. De zoetstof, die wordt gewonnen uit planten en bomen, is zo’n
vijftig jaar geleden ontwikkeld door Finse onderzoekers die op zoek waren naar een geschikte zoetstof voor suikerpatiënten. Xylitol bleek niet alleen goed voor diabetici, maar wordt inmiddels vanwege de gebitsverzorgende eigenschappen steeds meer gebruikt als zoetstof voor iedereen.

Door de bacteriën in de mond kan xylitol niet, zoals suiker en andere koolhydraten, worden omgezet in zuren die het gebit aantasten. Voor ons smaakt xylitol lekker zoet, maar de bacteriën worden gehinderd doordat de molecuulstructuur heel anders is.

Bovendien maakt xylitol het de bacteriën moeilijker om zich als tandplak aan het tandglazuur hechten. Minder tandplak houdt ook in dat er minder tandsteen wordt gevormd.

Een derde eigenschap waarmee xylitol de schadelijke bacteriën tegenwerkt is dat het de zuurgraad in de mond verlaagt. Hoe lager de zuurgraad is, des te beter kunnen mineralen uit het voedsel worden opgenomen door de zwakke plekken in het tandglazuur. Sterker glazuur betekent ook weer een betere bescherming tegen de schadelijke mondbacteriën zoals Streptococcus mutans.

Tot slot heeft xylitol een frisse, verkoelende smaak die de aanmaak van speeksel stimuleert. Ook dat draagt bij aan de gebitsverzorging omdat speeksel veel zuurstof bevat, waar de anaerobe bacteriën niet goed in gedijen.

Dit alles maakt van xylitol een uitstekend ingrediënt, dat je gebit versterkt en verzorgt. Daarvoor hoef je zelfs niet eens alle suiker af te zweren. Als je maar een deel ervan vervangt door snoep of kauwgom met xylitol is dat al voldoende om de bacteriën tegen te werken. Het is duidelijk dat xylitol ook geschikt is voor de eerste doelgroep: diabetici.

De enige kanttekening bij xylitol is dat het bij overmatig gebruik laxerend kan werken. Wat overmatig gebruik is, is voor iedereen verschillend. Het is echter niet gevaarlijk en bij het stoppen of verminderen van het gebruik van xylitol, verdwijnen de klachten vanzelf. Alleen als je een hond hebt, moet je zorgen dat die nooit bij jouw kauwgom of snoep met xylitol kan komen. Voor honden is xylitol echt levensgevaarlijk.

Gewone kauwgom wordt doorgaans niet meer gezoet met suiker, maar met andere zoetstoffen. Sommige daarvan, zoals aspartaam, zijn niet geheel onomstreden. Dan heb je weliswaar suikervrije kauwgom, maar loop je weer andere gezondheidsrisico’s. Daarom geven wij de voorkeur aan kauwgom met xylitol. Het smaakt niet alleen zoet, het is ook nog eens goed voor je gebit, je bloedsuikerspiegel en je gewicht.

De speciale gebitsverzorgende kauwgoms die door mondzorg-producenten worden gemaakt zijn een nog betere keuze. Behalve xylitol bevatten ze nog meer ingrediënten die helemaal gericht zijn op het verzorgen van je gebit en mondholte. Daarmee vormen ze een volwaardige aanvulling op het tandenpoetsen en mondspoelen.

Alle onderstaande kauwgom voldoet hieraan. Ze bevatten allen een goede kwaliteit xylitol en ook aan de andere ingrediënten valt niets op te merken. Voor een deel is het ook gewoon een kwestie van smaak. De 5 beste suikervrije kauwgom van 2021 hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

1.Moist-R suikervrije kauwgom

beste suikervrije kauwgom

Het hoofdingrediënt xylitol in Moist-R kauwgom is afkomstig uit de bast van berkenbomen. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend, want xylitol komt in meer planten voor, waaronder het restafval van genetisch gemodificeerde mais uit China.

Moist-R wordt geproduceerd in de Verenigde Staten, zoals gezegd uit de bast van berkenbomen zoals de Finse onderzoekers het ooit bedoeld hebben. Deze berkenbomen zijn biologisch geteeld en gecertificeerd GMO-vrij. Dat wil zeggen dat er geen genetisch gemodificeerde organismen in verwerkt zijn. Er zitten geen conserveermiddelen in of de witte kleurstof titaandioxide. Zuivere xylitol om je gebit te verzorgen en geen overbodige schadelijke stoffen.

De kauwgompjes van Moist-R zijn iets groter dan kauwgom van andere merken. De buitenkant is zachter, wat ze erg geschikt maakt voor mensen die last hebben van een gevoelige mond.

 

2. Spry Natural Peppermint Kauwgom

Hou je van een lekkere sterke pepermuntsmaak? Dan is Spry Natural Peppermint kauwgom de ideale suikervrije kauwgom voor jou. Het is natuurlijk gezoet met xylitol en ook de overige ingrediënten, waaronder de smaakstoffen, zijn helemaal natuurlijk.

Spry Natural Peppermint kauwgom verfrist direct je adem en de frisse pepermuntsmaak houdt extra lang aan. Dit verhoogt de speekselproductie, waarmee klachten als een droge mond en een slechte adem worden tegen gegaan.

3. Kaux kauwgom

suikervrije kauwgom kaux

Ook Kaux kauwgom is gemaakt van xylitol uit niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) plantaardig materiaal. Deze kauwgom heeft een lekkere smaak, die minstens 20 minuten aanhoudt. Het verschil met andere gebitsverzorgende kauwgoms is dat Kaux kauwgom een nog hogere concentratie xylitol heeft. Dit maakt het per kauwgompje dus effectiever. Iedere keer geniet je optimaal van de gunstige eigenschappen van xylitol in de strijd tegen tandplak, een slechte adem, cariës (gaatjes) en tandbederf.

4. UK Organics kauwgom

biologische kauwgom

UK Organics staat voor puur natuur. Alle ingrediënten zijn van biologische teelt en uiteraard niet genetisch gemodificeerd. Dit geldt niet alleen voor de xylitol in hun kauwgom. Ook de Arabische gom, die de kauwgompjes bij elkaar houdt, is van natuurlijke oorsprong, afkomstig van Sapodilla en Acacia bomen. Biologische pepermunt versterkt de natuurlijke koele frisheid van xylitol.

Niet alleen de producten van UK Organics zijn biologisch en puur natuur, ook de verpakking ervan is helemaal verantwoord. Voor de kauwgom betekent dat dat je het de eerste keer in een aluminium blikje koopt. Later kun je dat bijvullen met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

5. Miradent kauwgom Green Tea en Miradent kauwgom voor kinderen

green tea kauwgom

Miradent is gespecialiseerd in producten die droge mondklachten tegengaan. Maar ook als je daar geen last hebt van hebt, is de kauwgom van Miradent een uitstekende keuze.

Miradent kauwgom voor volwassenen smaakt naar groene thee. Dat is weer eens wat anders dan de gebruikelijke mint-smaak. Er is ook speciale Miradent kauwgom voor kinderen is er in twee fruitige smaken, appel en aardbei, die de meeste kinderen wel kunnen waarderen. Daarnaast is de kinder-kauwgom gemakkelijker te kauwen met een klein gebit en nog niet geheel ontwikkelde kauwspieren.

Voor beide Miradent kauwgoms geldt dat zij gezoet zijn met xylitol. Zoals in de inleiding beschreven gaat dat tandplak, cariës (gaatjes) en tandbederf tegen. Daarnaast hydrateert xylitol de mond en zet de speekselklieren aan tot meer productie. Ook dat helpt weer mee om het gebit en de mond van jong en oud schoon en gezond te houden.