Dossier: Kauwgom

Top 5 beste natuurlijke, biologische kauwgom 

Als je op je gezondheid let en vooral biologisch eet, sluit biologische kauwgom daar goed op aan. Immers, niet alleen in voedingsmiddelen, maar ook in kauwgom kan chemische rommel zitten. Je slikt het weliswaar niet door, maar via de mondslijmvliezen worden schadelijke stoffen nu eenmaal razendsnel opgenomen in de bloedbaan.

De beste natuurlijke kauwgom

Vanwege de schadelijke effecten op het gebit, is de suiker in kauwgom al lang vervangen door andere zoetstoffen. Dat wil niet zeggen dat die allemaal zo gezond zijn. Als je biologisch eet, zul je ook kritischer zijn op de ingrediënten van je kauwgom.

Zoetstoffen

Om te beginnen zul je kauwgom met intensieve, synthetische zoetstoffen willen vermijden. Dat zijn bijvoorbeeld aspartaam, sucralose en sacharine. Afgezien van hun synthetische oorsprong zorgen ze net als suiker voor het plotseling stijgen en dalen van de bloedsuikerspiegel en daarmee het insulineniveau. Als E-nummers worden ze veilig geacht voor consumptie. Desondanks worden regelmatig klachten gemeld als hoofdpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel en zelfs depressieve gevoelens. Zelfs de bestrijdingsmiddelen in niet-biologisch voedsel geven niet zulke bijwerkingen.

Dan zijn er nog de niet-intensieve zoetstoffen, de zogenaamde polyolen. Die kunnen synthetisch zijn, maar ook gewonnen worden uit al dan niet biologische planten, fruit en bomen. Voorbeelden van polyolen zijn isomalt, maltitol, sorbitol en xylitol.

Polyolen zijn in principe onschadelijk, maar kunnen wel de darmen irriteren en laxerend werken. Vervelender is dat ze ook in zekere mate zorgen voor peilen en dalen van de bloedsuikerspiegel.

Xylitol

Voor xylitol gelden bovengenoemde nadelen niet. Het is de enige polyol met een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je lichaam er niet op reageert met insuline-afgifte zoals bij suiker en intensieve zoetstoffen gebeurt. Deze natuurlijke zoetstof werd jaren geleden in Finland ontwikkeld als alternatieve zoetstof voor diabetici.

Xylitol bleek te helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, maar daarnaast bleek de zoetstof ook nog grote voordelen voor de mondgezondheid te hebben. Dat is de reden dat tegenwoordig de meeste kauwgom en ook snoep wordt gezoet met xylitol. Het smaakt lekker zoet, maar laat je bloedsuikerspiegel met rust en je verzorgt ook nog eens je gebit ermee.

Bacteriën kunnen xylitol, door een heel andere molecuulstructuur, niet zoals suikers en koolhydraten omzetten in zuur, wat het gebit aantast. Daar komt nog eens bij dat het de bacteriën ook moeilijker maakt om zich samen met voedselresten als tandplak aan het glazuur hechten. Hierdoor zorgt xylitol voor een betere mondgezondheid, bestrijdt het bacteriën en de vorming van tandplak en zorgt daarmee voor minder cariës (gaatjes).

Bovendien geeft xylitol direct een koele, frisse smaak en dat is fijn bij kauwgom. Zodra xylitol wordt opgelost in vloeistof, in dit geval speeksel, wordt er warmte aan de omgeving onttrokken.

Biologische kauwgom met xylitol

Hierboven hebben we gezien dat kauwgom met xylitol goed is voor je gebit en voor je bloedsuikerspiegel. Voor biologische kauwgom met xylitol moet je echter ook nog kijken naar de herkomst van dit ingrediënt. Xylitol kan namelijk gewonnen worden uit vele soorten planten. Voor de goedkopere kauwgom wordt de xylitol bijvoorbeeld gewonnen uit het productieafval van mais, die genetisch gemodificeerd kan zijn. Als je biologisch eet, zul je de voorkeur geven aan xylitol die gewonnen is uit biologisch geteelde, niet-GMO (genetisch gemodificeerd organisme) berkenbomen.

Behalve het hoofdingrediënt xylitol, moet je op de hulpstoffen letten. Biologische kauwgom bevat geen conserveer- of kleurmiddelen. Titaandioxide is bijvoorbeeld de dubieuze kleurstof waarmee kauwgom en tandpasta zo stralend wit gemaakt worden. Wij nemen het liever niet in de mond en gelukkig zijn er alternatieven. Hieronder hebben we de beste biologische kauwgom voor je op een rijtje gezet.

1. UK Organics kauwgom

Als er één merk biologisch en puur natuur is, is het wel UK Organics. Ook hun kauwgom is gemaakt met biologische en niet-genetisch gemanipuleerde xylitol. Daarnaast is ook de Arabische gom die de kauwgom bij elkaar houdt puur natuur, gewonnen uit Sapodilla en Acacia bomen. De pepermunt, waarmee de natuurlijke koele frisheid van xylitol wordt versterkt, is uiteraard ook van biologische teelt.

UK Organics is met een doordachte, verantwoorde verpakking ook goed voor het milieu. De eerste keer koop je UK Organics biologische kauwgom in een aluminium blikje. Later kun je dat vullen met het UK Organics Chewing Gum Refill Pack.

2. Moist-R kauwgom

De xylitol in Moist-R kauwgom wordt eveneens gewonnen uit de bast van biologisch geteelde berkenbomen, zoals het hoort. Deze kauwgom wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en is gecertificeerd GMO-vrij. Er zitten dus geen genetisch gemodificeerde grondstoffen in. Ook conserveermiddelen en schadelijke kleurstoffen ontbreken, zodat je Moist-R met recht als een goede biologische kauwgom kunt zien.

De stukjes kauwgom zijn wat groter dan de gemiddelde kauwgompjes. Ook is de buitenkant wat zachter, wat ze geschikt maakt voor mensen met ernstige droge mond klachten en gevoelige mondslijmvliezen.

3. Spry Natural Peppermint Kauwgom

De natuurlijke kauwgom van Spry is een goede derde. Zowel de xylitol als de extra verfrissende pepermunt in Spry Natural Peppermint Kauwgom zijn van biologische teelt.
Xylitol verzorgt en beschermt je gebit en je mondholte optimaal. De lang aanhoudende pepermuntsmaak geeft je bij elk kauwgompje direct een frisse adem.

4. Kaux kauwgom

Ook Kaux kauwgom bevat xylitol uit niet genetisch gemodificeerde planten. Kaux kauwgom heeft vergeleken met de andere gebitsverzorgende kauwgoms een hogere concentratie xylitol. Dus nog meer gunstige effecten voor je gebit, zoals het stimuleren van de speekselproductie, het bestrijden van bacteriën, het verminderen van tandplak en cariës (gaatjes).

Als je klachten hebt als een droge mond of een slechte adem kan deze intensievere dosis xylitol extra behulpzaam zijn. Kaux kauwgom heeft een prettige smaak, die minstens 20 minuten aanhoudt.

5. Miradent kauwgom Green Tea en Miradent kauwgom voor kinderen

Miradent maakt producten voor mensen met droge mondklachten. Maar ook als je daar geen last hebt, is het kauwen op kauwgom met biologische xylitol goed voor je gebit. Xylitol verfrist en hydrateert de mond en het stimuleert de speekselklieren. Dat is ook goed als je geen droge mondklachten hebt, want het zuurstofrijke speeksel gaat de aanwas van schadelijke bacteriën tegen.

Miradent kauwgom is een goede gebitsverzorgende kauwgom, die zelfs onderweg indien nodig het tanden poetsen voor een keer kan vervangen. De kauwgom is er in twee versies. Voor volwassenen met de smaak van groene thee. Heel fijn als je eens een andere smaak wilt dan de bekende mint-smaak van veel gebitsverzorgende kauwgom.

Daarnaast is er Miradent kauwgom speciaal voor kinderen. Die is verkrijgbaar in twee fruitige smaken: appel en aardbei. De kauwgom voor kinderen heeft ook een andere textuur, het is zachter om gemakkelijker te kunnen kauwen. Kinderen hebben immers een kleinere mond en nog niet volledig ontwikkelde kauwspieren.