Slechte Adem

Test of je een slechte adem hebt met deze 10 vragen

Omdat we gewend zijn aan onze eigen ademgeur, kunnen we de kwaliteit van onze adem niet objectief beoordelen. Hoe erg je ook uit je mond ruikt, je ruikt het zelf meestal niet. Hoe weet je nu of je last hebt van slechte adem? Stel jezelf de volgende 10 vragen. 

1. Kijk in de spiegel en inspecteer de achterkant van je tong. Zie je een witgele aanslag?

tongschraper

Wit of gelige aanslag op de tong duidt op een slechte adem. Hoe ruwer je tong, hoe meer bacteriën erin verstrikt raken en hoe meer stinkende ademgeur ze produceren. Bij 90% van de mensen die in het ziekenhuis worden onderzocht op ademklachten, bevindt de oorzaak zich op de tong. Aanslag kun je het beste wegpoetsen met een bewezen tongreiniger, zoals de elektrische tongborstel van Oravall en een ontsmettende tongspray met actieve zuurstof. Besprenkel je tong vervolgens met de zuurstof/zink druppels van California Breath en de bacteriële aanslag is vrij eenvoudig verwijderd van de tong.

2. Word je ‘s ochtends vaak wakker met een droge mond?

Bijna iedereen wordt ‘s ochtends wakker met een droge mond. Een kleinere groep mensen heeft óók overdag last van monddroogheid. Een droge mond is dé ideale leefomgeving voor bacteriën. Hoe droger de mond, des te slechter de adem. Speeksel beschermt je mondholte tegen bacteriën. Omdat speekselklieren tijdens het slapen geen speeksel produceren én we meestal door de mond ademen, droogt de mond uit. Bacteriën kunnen nu ongestoord stinkende gassen creëren en mondweefsels aantasten. Overdag kan je mond verdrogen door overmatig spreken, sporten, verkeerde verzorgingsproducten of een aandoening. Een droge mond voorkom je het meest eenvoudig met speekselopwekkende producten die enzymen bevatten en door simpelweg genoeg water te drinken. Eventueel kan het veranderen van tandpasta of mondwater meehelpen. Waarom leggen we uit bij punt 3.

3. Zit er alcohol of sodium lauryl sulfaat in de tandpasta of mondspoeling die je nu gebruikt?

Zit er sodium lauryl sulfaat of alcohol in je tandpasta of mondwater? Pas dan een beetje op. Alcohol verdroogt je mond en sodium lauryl sulfaat veroorzaakt microscopische wondjes in de slijmvliezen door haar agressieve en bijtende werking. Dit veroorzaakt niet alleen aften en mondzweren, het afgeschaafde mondafval wordt óók omgezet door bacteriën in zwavelgeur. Gebruik daarom liever een milde tandpasta zoals Oxyfresh of Oxyd8. Oxyd8 toothpaste is eigenlijk een gel. De moleculen in een tandgel zijn kleiner en daarom effectiever tegen bacteriën. Oxyd8 tandgel prikt, schuimt en bijt niet. De moderne formule van zuurstof/zink/aloë vera en fluoride stimuleert niet alleen de speekseltoevoer, het verzorgt óók het tandvlees en maakt tandglazuur sterker. Bekijk dit artikel hier. 

4. Heb je wel eens een bittere smaak in je mond?

Wanneer je een bittere smaak in de mond hebt, kan dit mogelijkerwijs duiden op slechte adem. Anäerobe bacteriën in de sinussen, amandelen, tussen de tandvleesranden en op de tong zetten voedselresten en eiwitten om in stinkende sulfurverbindingen. De gassen die vrijkomen hebben niet alleen een toxisch effect op je mondslijmvlies, ze bezorgen je óók een vieze en bittere smaak in de mond. Op deze pagina zie je hoe je anäerobe bacteriën kunt uitschakelen.

5. Ben je vaak allergisch of heb je het idee dat er wel eens slijm ophoopt in je neusholte of tussen je keel en neusholte?

Wanneer je last hebt van een allergie of verstopte sinussen bestaat er een grote kans dat je last hebt van stinkende ademgeur. Hoe meer slijmophoping in de holtes, hoe minder sterk de reinigende kracht van speeksel is. Bacteriën kunnen daarom ongestoord een slechte adem produceren vanuit de sinussen. De uit Amerika overgewaaide TonsilFresh Nasal Sinus Drops vernietigen deze neusbacteriën in een handomdraai.

6. Drink of eet je veel melkproducten?

Zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Houd er rekening mee dat eiwitten uit melk en kaas (die achterblijven in de mond) bijzonder graag door bacteriën worden omgezet in stinkende ademgassen. Dus wanneer je zuivel hebt gegeten, poets DIRECT daarna je tong met een Orabrush en spoel de bacteriën zo snel mogelijk weg, met Oxyd8 mondwater.

7. Heb je wel eens last van gele, stinkende brokjes in je keel(amandelen)?

Amandelsteentjes zijn witte stinkende stukjes bestaande uit bacteriën, voedselresten en calcium die zich ophopen in de crypten van je amandelen. Ze worden gevormd door anäerobe bacteriën die zich bevinden op de tong, keel en sinussen. Tonsilstones scheiden een zeer onaangename geur af, waardoor je flink uit je mond kunt ruiken. De Mondzorgzaak heeft een aantal slimme instrumenten tegen amandelsteentjes. Bekijk deze hier. 

8. Heb je wel een last van cariës of tandsteen?

Het hebben van tandsteen of cariës is een mogelijke oorzaak van slechte adem. Tandsteen of cariës zorgt voor een ruwer tandoppervlak. Hoe ruwer de tand, hoe groter de kans bestaat dat bacteriën erin verstrikt raken. Hoe meer bacteriën zich in de mond begeven, hoe slechter de ademkwaliteit. Oxyd8, Oxyfresh of PerioTherapy tandpasta is vanwege haar actieve zuurstof/zink formule, één van de beste tandpasta’s ter wereld. Lees hier waarom.

9. Heb je wel eens aften of kleine zweertjes in je mond?

Als je last hebt van aften of zweertjes in de mond heeft dat een negatieve invloed op de ademkwaliteit. Zweertjes en aften trekken anäerobe bacteriën aan.

10. Heb je soms last van gevoelig en ontstoken tandvlees?

Als je last hebt van bloedend, ontstoken of gevoelig tandvlees is de kans groot dat je minder lekker uit je mond ruikt. Het vrijgekomen bloed, kapotte mondweefsel en creviculaire vloeistof is een geliefd product voor anäerobe bacteriën. Bewezen middelen tegen ongezond tandvlees vind je hier.