Pijnlijke tong

Een pijnlijke tong en tips om de pijn te verlichten

Meestal sta je er helemaal niet bij stil hoe belangrijk je tong is. Je hebt hem nodig om te slikken, te praten en te proeven. Pas als je tong gevoelig of zelfs pijnlijk is, kom je erachter dat simpele dingen als eten, drinken en zelfs praten niet meer zo vanzelfsprekend zijn. In dit artikel lees je tips en de 5 beste middelen om van je pijnlijke tong af te komen.

5 Bewezen tips tegen een zere tong

Een pijnlijke tong kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na het eten van te heet of sterk gekruid voedsel of het drinken van een te hete drank. In die gevallen kan de tong ook branderig aanvoelen. Deze branderigheid kan zich uitstrekken over de gehele mondholte.

Oorzaken van een wat langduriger pijnlijke tong zijn tabak en alcohol. Dit zijn in feite giftige stoffen. Vooral veel sterke drank en dan ook nog eens in combinatie met tabak heeft een enorme invloed op de gezondheid van de mondholte en de tong. Het roken van veel sigaretten of sigaren vergroot zelfs de kans op tongkanker.

We gaan ervan uit dat je zo verstandig bent om deze middelen te laten staan en niet pas als je last krijgt van een pijnlijke tong. Maar ook zonder deze te vermijden oorzaken kun je last krijgen van een pijnlijke tong. Bijvoorbeeld door een ontsteking (glossitis) die het gevolg is van een wond in de mond door een slecht passend kunstgebit of een afgebroken tand. Hierbij zal de oorzaak van de ontsteking weggenomen moeten worden en zal de pijn daarna vanzelf verdwijnen.

Soms zijn de oorzaken van een ontstoken tong minder duidelijk. Misschien dat je in je slaap tandenknarst of met je tong tegen je tanden duwt, waardoor je tong beschadigt of langdurig onder druk staat.

Dan is er nog het mysterieuze Glossodynie (tongbranden). Dit is een pijnlijk, branderig gevoel in de tong. Bij het Burning Mouth Syndrome (mondbranden) strekt dit zich nog verder uit tot het tandvlees, verhemelte en de lippen. Dit laatste komt vaak voor bij vrouwen in de overgang, waardoor hormonale schommelingen als oorzaak worden aangewezen. Maar ook buiten die groep komt soms tong- of mondbranden voor, waarbij men over de oorzaak volledig in het duister tast.

Als de klachten ernstig of langdurig zijn, bespreek dit dan met je huisarts of tandarts. Een pijnlijke tong is niet normaal en het is belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden, zodat je maatregelen kunt nemen of de klachten laten behandelen.

Vooropgesteld dat je bovengenoemde irriterende stoffen vermijdt, kun je nog meer zelf doen om je pijnlijke tong te verzachten. Dat is ook het geval als de oorzaak wel bekend is, maar niet te verhelpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een droge mond en gevoelige tong door medicijngebruik of een chemokuur, of mondbranden in de overgang.

Een aantal effectieve, maar mond-vriendelijke verzachtende middelen voor een pijnlijke tong hebben we hieronder op een rijtje gezet:

1.Oxyfresh Pro Relief Dental Gel

Pro relief gel oxyfresh

Deze effectieve verzachtende gel werkt zowel bij acute mondproblemen door te heet voedsel of een tandheelkundige ingreep als bij een chronisch pijnlijke tong. De ingrediënten van Oxyfresh Pro Relief Dental Gel verzachten een pijnlijke tong, maar helpen de weefsels ook om te herstellen. Oxygene, gepatenteerde gestabiliseerde chloordioxide, is een veilige maar effectieve manier om de groei van schadelijke bacteriën af te remmen. Dit alles bevordert de gezondheid van je mondholte, zodat de gel naar behoefte onbeperkt worden kan worden gebruikt.

Oxyfresh Pro Relief Gel gebruik je na het tandenpoetsen. De gel kun je direct aanbrengen op de pijnlijke tong en enkele minuten goed laten inwerken, waarna je het uitspuugt. Voor een optimaal resultaat kun je het best een half uur daarna niet eten of drinken.

2. OraRelieve Speeksel Gel

oralieve speekselgel

Als je niet alleen last hebt van een pijnlijke of branderige tong, maar ook van een droge mond, is OraRelieve Speeksel Gel een goede optie. De gel combineert melkenzymen met plantaardige bestanddelen als xylitol en aloë vera. Samen hydrateren ze de mondholte en stimuleren de eigen speekselproductie. Overdag maakt dat het spreken en eten comfortabeler en ’s nachts zul je merken dat je minder vaak wakker wordt van een droge, geïrriteerde mond.

De hydratatie van de mondweefsels gaat zeker niet ten koste van de gezondheid in de mondholte. Alle ingrediënten respecteren en ondersteunen het natuurlijke evenwicht van de mondflora. De zuurgraad in de mond wordt verlaagd, wat beter is voor het tandglazuur. Daarnaast worden schadelijke bacteriën en nare geurtjes, die kunnen ontstaan door droge mondklachten, bestreden.

3. UK Organics Tea Tree of Red mandarin

droge mond pakket

Als je last hebt van een pijnlijke tong, blijft de dagelijkse mondhygiëne natuurlijk belangrijk. Je poetst je tanden twee keer per dag en gebruikt eventueel mondwater. Daarbij is het wel belangrijk dat de verzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten. Veel mondverzorgings-producten bevatten bijtende chemicaliën als alcohol, chloorhexidine, waterstofperoxide of SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Normaal al niet fijn, maar als je een pijnlijke of gevoelige tong hebt, zit je daar zeker niet op te wachten. Gelukkig zijn er alternatieven die de tong niet verder irriteren. Ook moet je oppassen met sterke mint-smaken. Die kunnen, ook al zijn ze van natuurlijke oorsprong, een pijnlijke tong prikkelen.

UK Organics staat garant voor de meest puur nature mondverzorgings-producten die er zijn. Hun tandpasta en mondolie met Tea tree olie of Red mandarijn zijn helend en verzachtend als je last hebt van een pijnlijke of gevoelige tong.

Is er een irritatie door een wond of ontsteking, kies dan voor Tea tree. Heb je behalve een pijnlijke tong ook last van droge mondklachten, kies dan de Red Mandarin toothpaste en mouthwash. Na het poetsen spoelen met de weldadige mondolie, zal je pijnlijke tong zeker verzachten en je mond hydrateren.

4. Dentek tongreiniger

Tongreiniger Dentek

Als je gewend bent om je tong te reinigen en je krijgt door wat voor oorzaak dan ook last van een pijnlijke tong, is het niet handig om een metalen tongreiniger te (blijven) gebruiken. De zachte tongreiniger van Dentek is wel geschikt, ook als je tong gevoelig of pijnlijk is. Zo kun je je tong toch voorzichtig schoonhouden.

5. Oxyfresh Unflavored mondwater

Unflavored mondwater

Oxyfresh mondwater, gebaseerd op de gestabiliseerde chloordioxide formule Oxygene, reinigt het gebit en de mondholte effectief maar zonder het natuurlijke evenwicht te verstoren. Veel mondwaters hebben een sterke muntsmaak. Dat is normaal gesproken lekker fris, maar als je een pijnlijke of gevoelige tong hebt kan het wel eens teveel van het goede zijn. Om je tong niet onnodig te prikkelen kun je in zo’n geval kiezen voor Oxyfresh Unflavored mondwater. Net zo effectief als de andere Oxyfresh mondwaters, maar helemaal neutraal van smaak.