Dossier : Kindergebit

Top 5 mondspoelingen voor kinderen

Soms kan het goed voor je kind zijn om een mondspoeling te gebruiken, bijvoorbeeld om het gebit rond een beugel schoon te krijgen, als extra bescherming tegen gaatjes of tegen ontstekingen in de mond. Maar voor je kind wil je natuurlijk wel een veilige en natuurlijke mondspoeling. Welke middelen werken goed én zijn veilig te gebruiken? Wij geven onze top 5.

Mondspoeling voor kinderen Best Getest

Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen is het allerbelangrijkst voor een kindergebit. Maar soms is dat niet voldoende. Een mondspoeling kan een heel mooi extra middel zijn bij bijvoorbeeld:

Beugels
Een spoelmiddel met bijvoorbeeld fluoride kan helpen de tanden te beschermen tegen zuurproducerende plakbacteriën die zich onder de slotjes of andere plekken van een beugel kunnen ophopen.
Extra bescherming tegen gaatjes
Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor het ontstaan van gaatjes, als ze bijvoorbeeld zwakker tandglazuur hebben. Een mondspoeling kan het gebit van je kind net die extra bescherming geven.
Als tandenpoetsen niet goed lukt
Sommige kinderen laten zich niet goed poetsen. Dat is heel lastig. Een mondspoelmiddel kan het tandenpoetsen niet vervangen, maar kan het gebit van je kind wel extra bescherming bieden.
Soms lukt het ook niet goed om alle plekken in het gebit van je kind te poetsen, omdat de tanden en kiezen schots en scheef staan of omdat de tanden en kiezen erg dicht op elkaar staan. Een mondspoelmiddel kan dan wel op die plekken komen waar je met de tandenborstel moeilijk bij kan.
Ontsteking in de mond
Tandvleesontstekingen of andere ontstekingen in de mond kunnen goed verholpen worden door een mondspoelmiddel – dat geldt ook voor mondontstekingen bij kinderen.
Aften, irritaties en wondjes
Sommige kinderen hebben vaak last van aften en wondjes in de mond. Een mondspoelmiddel kan de weerstand in de mond van je kind verhogen, zodat hij of zij minder last heeft van wondjes, irritaties en aften.
Vieze adem
Sommige kinderen ruiken niet lekker uit hun mond, ook niet als ze goed hun tanden en kiezen poetsen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Misschien worden ze er zelfs wel mee gepest. Er bestaan speciale mondspoelingen tegen een slechte adem die dit probleem kunnen verhelpen. Zorg er daarbij wel voor dat de bron wordt aangepakt en het middel niet enkel de vieze geur maskeert. En kies een middel dat je kind veilig onbeperkt kan gebruiken.
Droge mond
Sommige kinderen hebben last van een droge mond, bijvoorbeeld als ze door hun mond ademen. Pas op bij een droge mond: het is niet alleen onprettig, maar in een droge mond kunnen gaatjes extra fijn groeien. Ook tegen een droge mond kunnen mondspoelmiddelen heel goed helpen.

Wat wil je niet in het mondspoelmiddel?

Zeker voor kinderen wil je natuurlijk dat het mondspoelmiddel enkel veilige, onschuldige ingrediënten bevat. Mocht je kind per ongeluk toch wat mondspoeling inslikken, dan wil je natuurlijk niet dat dit kwaad kan.

Deze ingrediënten wil je daarom niet aantreffen in de mondspoeling:
• alcohol
• chloorhexidine
• sodium lauryl sulfaat
• parabenen
• sulfaten
• ftalaten
• Triclosan
• kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen

Daarnaast vinden we de volgende zaken belangrijk:
• proefdiervrij
• niet-genetisch gemodificeerde ingrediënten
• duurzaam geproduceerd

Kinderen kunnen trouwens vanaf een jaar of 6 een mondspoelmiddel gebruiken. Geadviseerd wordt wel om bij kinderen tussen 6 en 12 jaar door een volwassene te laten checken of ze het middel goed gebruiken en niet inslikken.

Met al die zaken in ons achterhoofd komen we uit op het volgende lijstje:

1. Dr Brite Mondwater Wildberry

Dr Brite Mondwater Kinderen

Een heerlijk fruitig smakend mondwater, met enkel natuurlijke ingrediënten, dat heel goed werkt. Dat klinkt toch super voor je kind? Dat mondwater bestaat echt, en staat daarom wat ons betreft duidelijk op de eerste plaats. Dr Brite Mondwater Wildberry ontsmet de mond, houdt het tandvlees gezond en zorgt voor een frisse adem.

Hoe dan? Dat leggen we uit. De geactiveerde houtskool ontsmet de mond op een vriendelijke wijze. Antioxidanten en ontzuurde vitamine C helpen om je tandvlees gezond te houden of te herstellen. Aloë vera heeft een ontsmettende en verzachtende werking.

De kokosolie in het mondwater voedt het tandvlees en voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen – en op die manier zorgen voor ontstekingen of een vieze adem. Kokosolie en andere etherische oliën zijn hier heel geschikt voor.3 Etherische oliën werken net zo goed of beter dan chloorhexidine tegen bijvoorbeeld tandvleesontsteking, is gebleken.4 Nog een reden om je kind niet bloot te stellen aan chloorhexidine, maar een natuurlijk product te kiezen.

Waarom we ook zo dol zijn op Dr Brite, is omdat deze mondspoeling zo lekker is. De fruitsmaak zal zeker ook kinderen aanspreken. En tot slot: dit mondwater maakt gebruik van niet-genetisch gemodificeerde en zo veel mogelijk biologische ingrediënten, wat ook nog eens fijn is voor de planeet.

Ingrediënten:
Biologische aloë veragel, biologische plantaardige glycerine, kokosolie (biologisch, niet genetisch gemodificeerd), xylitol (niet genetisch gemodificeerd), calciumascorbaat (niet-zure vitamine C), biologisch aardbeienextract, biologisch frambozenextract, biologische mentholkristallen, extract van biologische basilicum, hexaanvrije biologische stevia, natriumchloride (zeezout)en biologische geactiveerde houtskool.

2. Oxyfresh Lemon Mint Mouthwash

Oxyfresh mondwater kinderen

Op nummer 2 van ons lijstje fijne mondspoelingen voor kinderen staat een mondwater dat zich duidelijk bewezen heeft. Op welke verkoopwebsite je ook kijkt: overal staan alleen maar lovende recensies over OxyFresh Lemon Mouthwash. Het wordt geroemd om de milde smaak, het irriteert niet, en zorgt goed voor je mond en adem.

Enkele reacties op verschillende sites: ‘Superspul, doet wat het belooft’. ‘Het kan je behoorlijk onzeker maken als je uit je mond stinkt, alles hebt geprobeerd en niks werkt. Via via kwam ik uit op deze mondspoeling en het werkt!’ ‘Mijn stinkende adem is als sneeuw voor de zon verdwenen’. En misschien wel de mooiste recensie: ‘Voelt voor mijn mond aan als een feestje’.

Vooral de effectiviteit tegen slechte adem en tandvleesproblemen waarderen mensen heel erg.
Oxyfresh heeft dan ook miljoenen trouwe gebruikers over de hele wereld.

Oxyfresh Lemon Mint mondwater werkt met actieve zuurstof, zinklactaat en aloë vera. Die combinatie staat voor een frisse adem, een rijke speekselvloed, schone amandelen, gezond tongweefsel, sterk tandvlees en een minimum aan bacteriën in je mond.

Hoe werkt dat?
• Zinklactaat creëert een ijzersterk verweer tegen bacteriën die slechte adem veroorzaken.1,2 Oxyfresh Lemon Mint mondwater werkt dan ook heel goed tegen slechte adem.
• Actief zuurstof doodt de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Samen met zink een perfect wapen tegen vieze geurtjes uit je mond dus!
• Aloë vera helpt ontstoken tandvlees te herstellen en pijnlijke wondjes in de mond te verzachten.
• Citrusmint stimuleert de speekselklieren om meer speeksel aan te maken. Het helpt monddroogheid te voorkomen en irritaties als gevolg van een droge mond te verlichten.
• Xylitol voorkomt dat tandplakbacteriën zich hechten aan tanden en kiezen, zodat ze geen cariës kunnen veroorzaken.

Ook deze mondspoeling van Oxyfresh is veilig te gebruiken door kinderen en verzorgt het kindergebit op een prettige, vriendelijke manier.

Ingrediënten:
Water, xylitol, PEG-40 hydrogenated castor oil, sodium chlorite (Oxygene® – Stabilized Chlorine Dioxide), zinkacetaat, natuurlijke smaak, essentiële oliën (citroen, sinaasappel, grapefruit, bergamot, limoen, spearmint), sap van aloe barbadensis blad, sucralose, sodium citrate, citric acid, sodium hydroxide.

3. Dr. Brite Mondwater Coco Chai

Dr Brite coco chai mondwater

Op nummer 3 van onze lijst mondspoelingen voor kinderen weer een mondwater van Dr Brite: dit keer Coco Chai. Net zo effectief, net zo veilig en net zo biologisch als Dr Brite Mondwater Wildberry, onze nummer 1. Wat is dan het verschil tussen deze twee mondwaters?

Eigenlijk vooral de smaak. Het is dus een zeer persoonlijke keuze. Maar omdat de meeste kinderen nu eenmaal dol zijn op zoete smaken en fruitsmaken, denken we dat Wildberry een veilige keuze is voor elk kind. Coco Chai heeft een iets specifiekere smaak. Wij zijn er dol op! Maar of je kind dat ook is, moet je even uitproberen.

Verder hebben ze een iets andere ingrediëntenlijst. Waar Dr Brite Wildberry voornamelijk gebaseerd is op kokosolie, bevat Dr Brite Coco Chai naast kokosolie veel verschillende essentiële oliën, zoals olie van kaneel, kaneelschors, kruidnagel en kardemom. Zoals we al aangaven bij Dr Brite Wildberry, werken zowel kokosolie als andere essentiële oliën zeer effectief tegen tandvleesontsteking.3,4

Dr Brite is hoe dan ook een goede keuze – nu nog uitproberen welke smaak jouw kind het lekkerst vindt.

Ingrediënten:
Biologische aloë veragel, sojavrije plantaardige glycerine, kokosolie (biologisch, niet genetisch gemodificeerd), xylitol (niet genetisch gemodificeerd), biologische cinnamomum zylanicum (kaneel-schorsolie), biologische cinnamomum zeylanicum (kaneel-olie), biologische eugenia caryophyllus (kruidnagel-olie), biologische ocimum sanctum (tulsiblad-extract), biologische elletaria cardamomum (kardemom-olie), biologische vanillesmaakpoeder, biologische stevia rebaudiana (stevia stengel-extract), biologsche azadirachta indica (neem-extract), calciumascorbaat (ontzuurdevitamine C) en natriumchloride (zeezout).

4. UK Organics mondolie tegen droge mond

mondwater droge mond

Heeft je kind last van een droge mond of wondjes in de mond? Dan biedt deze mondspoeling van UK Organics de perfecte oplossing!

De kokosolie, kruidnagelolie en mandarijnolie verzorgen de mond en gaan ontstekingen in de mond tegen. De olie van de schil van de mandarijn staat bovendien bekend om zijn verzachtende en hydraterende eigenschappen. Dat is heel fijn als je kind last heeft van een droge mond. Een droge mond veroorzaakt vaak wondjes en irritaties. Met deze mondspoeling van UK Organics is dat verleden tijd.

De smaak is bovendien lekker zoet en fruitig en dat zal je kind waarschijnlijk erg waarderen.

Ook fijn: alle ingrediënten zijn biologisch, veganistisch en gecertificeerd PETA cruelty-free. Ze bevatten geen schadelijke of bijtende stoffen als sodium lauryl sulfate (SLS) en glycerol. Daarnaast gebruikt UK Organics altijd natuurvriendelijke verpakkingen. Daarom verdient UK Organics mondolie tegen een droge mond zeker een plaatsje in onze top 5!

Ingrediënten:
Biologische kokosolie, caprylzuur, biologische etherische mandarijnolie (Citrus Nobilis Peel Oil en Citrus Reticulata Peel Oil), biologische kruidnagelolie en tocopherol (vitamine E).

5. Oravall mondwater

oravall mondwater

Tot slot hebben we in ons lijstje van mondspoelingen voor kinderen nog een mondwater opgenomen tegen slechte adem. Uniek aan dit mondwater van Oravall is dat deze voornamelijk werkt met actief zuurstof. Dat is middel dat steeds meer aan de weg timmert en dat is niet voor niets!

Actief zuurstof werkt namelijk erg goed tegen een slechte adem. Het bestrijdt de stankveroorzakende bacteriën door hun zuurstofarme leefomgeving te verstoren. Ook neutraliseren de zuurstofmoleculen de stinkende zwavelverbindingen die deze bacteriën produceren.

Bij het mondwater van Oravall zijn deze effecten extra sterk, omdat dit mondwater een zeer hoge concentratie aan zuurstof heeft. Daardoor zijn de effecten direct merkbaar. De actieve zuurstofformule wordt ondersteund door natrium bicarbonaat, oftewel zuiveringszout. Dit reguleert de pH-waarde in de mond.

Uiteraard werkt ook Oravall – overigens een Nederlands merk – enkel met veilige, natuurlijke ingrediënten. Op die manier kan je kind dit mondwater veilig en onbeperkt gebruiken. Het is vrij van alcohol, sacharine, sodium lauryl sulfaat (SLS) en benzalkoniumchloride. Het is geschikt voor diabetici en ontwikkeld zonder dierproeven.

Ingrediënten:
Water, natrium (keukenzout), chloriet, natriumbicarbonaat, PEG-40 gehydrogeneerde castorolie, kaliumsorbaat, natriumbenzoaat, Mentha Piperita (pepermunt), natriumhydroxide, Tetranatrium EDTA, aroma.

Literatuur

1. Blom T, Slot DE, Quirynen M, Van der Weijden GA. The Effect of Mouthrinses on Oral Malodor: A Systematic Review. Int J Dent Hyg. 2012 Aug;10(3):209-22. doi: 10.1111/j.1601-5037.2012.00546.x. Epub 2012 Mar 19.
PMID: 22429551 DOI: 10.1111/j.1601-5037.2012.00546.x
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1601-5037.2012.00546.x
2. Erovic Ademovski S, Lingström P, Renvert S. The Effect of Different Mouth Rinse Products on Intra-Oral Halitosis. Int J Dent Hyg. 2016 May;14(2):117-23. doi: 10.1111/idh.12148. Epub 2015 May 31.
PMID: 26031397 DOI: 10.1111/idh.12148
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26031397/
3. Kaushik M, Reddy P, Sharma R, Udameshi P, Mehra N, Marwaha A. The Effect of Coconut Oil Pulling on Streptococcus Mutans Count in Saliva in Comparison With Chlorhexidine Mouthwash. Randomized Controlled Trial J Contemp Dent Pract. 2016 Jan 1;17(1):38-41. doi: 10.5005/jp-journals-10024-1800.
PMID: 27084861 DOI: 10.5005/jp-journals-10024-1800
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27084861/
4. Van Leeuwen MPC, Slot DE, Van der Weijden GA. Essential Oils Compared to Chlorhexidine With Respect to Plaque and Parameters of Gingival Inflammation: A Systematic Review. J Periodontol. 2011 Feb;82(2):174-94. doi: 10.1902/jop.2010.100266. Epub 2010 Nov 2.
PMID: 21043801 DOI: 10.1902/jop.2010.100266
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21043801/