Tong

Wat doen tegen een vieze, beslagen tong?

Dagelijks je tong reinigen is een goede gewoonte, die eigenlijk net zo vanzelfsprekend zou moeten zijn als je tanden poetsen. In dit artikel gaan we kijken waarom. En uiteraard ook naar hoe je je tong op de juiste manier schoon houdt.

Witte aanslag op de tong verwijderen

Op en in de zachte weefsels van de tong blijft bij de meeste mensen aanslag hangen. Het ziet er meestal uit als een witte of gelige laag, die bestaat uit een mengsel van speeksel, voedselresten en bacteriën. Deze samenstelling is vergelijkbaar met tandplak, maar dan op je tong. Vooral helemaal achter op je tong blijft deze aanslag nog wel eens onopgemerkt.

De schadelijke anaerobe bacteriën in de aanslag zetten suikers om in zwavelverbindingen. Deze zwavelachtige gassen ruiken niet echt lekker, waardoor aanslag op de tong een belangrijke oorzaak is voor een slechte adem. 

Ingeval van een dikke aanslag op de tong kun je ook een vieze smaak in je mond krijgen. Daarbij bedoelen we natuurlijk niet een vieze smaak omdat iets vies hebt gegeten, maar een smaak die uit je mond zelf komt. Het wordt vaak omschreven als een metalige of bittere smaak. Dat is niet alleen onprettig, het belemmert ook het proeven van andere smaken. Ook kun je onzeker worden door de mogelijkheid dat anderen ruiken wat jij proeft.

Hoewel een slechte adem en een vieze smaak in je mond niet altijd samengaan, kan dat natuurlijk wel. Hoe dan ook loont het de moeite om je tong te reinigen als je last hebt van één van deze klachten of allebei.

Aanslag op de tong kan een enkele keer een onderliggende oorzaak hebben, zoals een ziekte of een droge mond. Vooral bij ouderen en mensen met een verminderde afweer kan dit aan de orde zijn. Ook kan er sprake zijn van een schimmelinfectie (Candida albicans). In deze gevallen zal de onderliggende oorzaak natuurlijk ook aangepakt moeten worden, dus laat er naar kijken naar de tandarts, mondhygiënist of huisarts.

In de meeste gevallen is een witte aanslag op de tong echter onschuldig. Door in je dagelijkse mondhygiëne aandacht te besteden aan het reinigen van je tong zul je snel van een slechte adem of vieze smaak in je mond af zijn. Nog beter is het natuurlijk om deze klachten te voorkomen.

Een schone tong heeft nog meer voordelen

Het schoonhouden van je tong beïnvloedt de mondgezondheid als geheel. Door de bacteriën op je tong onder controle te houden, wordt de kans op tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) verkleind.

Het verminderen van aandoeningen in de mondholte, aan het tandvlees en het gebit heeft vervolgens ook nog eens een gunstig effect op je algehele gezondheid. In de eeuwenoude Indiase Ayurvedische geneeskunst, gericht op preventie, is tongschrapen een vaste dagelijkse routine. Inmiddels wordt dit ook erkend in de Westerse geneeskunst. Het verband tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt uitgebreid onderzocht en deze wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het verband.

Hoe maak je je tong verantwoord schoon?

Veel mensen vinden het een prettig idee om hun tong af en toe te reinigen, maar zijn dan geneigd om dat te doen met de tandenborstel. Wij vinden dat een ontzettend slecht idee. De borstelharen van je tandenborstel zijn gemaakt om tandplak van het tandglazuur te verwijderen. Je tong bestaat uit een zacht weefsel met een ruwe textuur, een totaal ander soort oppervlakte dan je tanden. Dit vraagt dan ook om een heel ander soort instrument. 

Bij gebruik van je tandenborstel kun je de bacteriën van je tong ook nog eens overbrengen op je tanden. En tot slot is de kop van een tandenborstel zo groot, dat je al snel begint te kokhalzen. Daardoor kun je de achterkant van je tong, waar de bacteriën zich gemakkelijk vestigen, niet goed bereiken.

Kortom: gebruik voor het reinigen van je tong niet je tandenborstel, maar een tongschraper of een speciale tong-borstel.

Tongschraper

Met een tongschraper kun je tong heel eenvoudig reinigen. Van oudsher zijn er de tongschrapers in de vorm van een boogvormige metalen strip met handvaten. Nog simpeler zijn de plastic tongschrapers, die uit één handvat met aan het uiteinde een of meerdere boogjes bestaan. De tong reinigen doe je door de boog zo ver mogelijk achterop de tong te plaatsen en vervolgens naar voren te trekken. Dit kun je een aantal keren herhalen. De aanslag wordt eenvoudig weggeveegd.

Tongborstel

Je tong reinigen met een tongschraper is vooral effectief voor lichte aanslag, of om te voorkomen dat die ontstaat. Is de aanslag dikker, dan is het beter om grondiger te reinigen. Zoals gezegd doe je dat beter niet met de tandenborstel, maar er bestaan ook speciale tongborstels. Die heeft fijne haartjes, die de tong ook tussen de tong-papillen reinigen zonder het weefsel te beschadigen. Bijvoorbeeld het setje van JuliBrite.

Nog grondiger en effectiever kan het met de elektrische tongreiniger van Oravall. Behalve de voordelen van sonische waterstuwingen bestaat de kop van dit compacte apparaatje uit zowel een borstel- en een schraper gedeelte.

Speciale druppels voor de tong

Bergenfeld tongue serum is een geheel nieuw product op de markt en bevat een aantal tongreinigende eigenschappen. Als je de druppels aanbrengt op je tong dan voel je het reinigende effect direct. Het dringt dwars door het hardnekkige beslag heen en poetst ook de diepe delen van de tong.

The finishing touch: RyttPro Gum & Tongue Foam

Na het reinigen van je tong is het goed om je mond te spoelen met water om alle aanslag uit je mond te verwijderen. Daarna kun je nog eens spoelen met mondwater. 

Voor een extra, nog diepere reiniging kun je tot slot wat RyttPro Gum & Tongue Foam op je tong aanbrengen. Deze doodt de schadelijke, geur-producerende bacteriën met de veilige anti-bacteriële combinatie van gestabiliseerde chloordioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Optimale reiniging, maar zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Behalve de bacteriën zelf worden hun stinkende zwavelgassen op moleculair niveau afgebroken. Om de zachte weefsels van de tong te verzorgen zijn glycerine en aloë vera toegevoegd.

Met RyttPro Gum & Tongue Foam reinig en verzorg je je tong even effectief als je je gebit verzorgd. Je mondgezondheid en daarmee je algehele gezondheid varen er wel bij.