Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Filteren

Slechte adem

Bekijken als Rooster Lijst

13 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

13 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Slechte adem 

Van een slechte adem (halitose of orale halitose) is sprake als de adem een onaangename geur heeft. Bij ernstige halitose kun je zelfs spreken van een ronduit stinkende adem. Bij halitose ruikt de adem de hele dag door vies. Dat onderscheidt de aandoening van een tijdelijke en verklaarbare geur van bijvoorbeeld knoflook, tabaksgeur of een dranklucht na een nacht flink doorzakken.

Een slechte adem kan van grote invloed zijn op je welzijn, omdat anderen er meestal meer last van hebben dan jijzelf. Dit kan je zelfvertrouwen ondermijnen en zelfs zorgen voor sociaal isolement. Afgezien daarvan is een stinkende adem natuurlijk een symptoom, een teken dat er iets niet in orde is.

Meestal ligt de oorzaak van een slechte adem in de mondholte. Dat varieert van tandbederf, tandvleesontstekingen, aanslag op de tong of een droge mond. Maar ook amandelsteentjes en zelfs tandpasta met agressieve ingrediënten kunnen een vieze adem veroorzaken.

Doorgaans kun je een slechte adem verhelpen door meer aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Is er sprake van een achterliggende tandvleesontsteking of tandbederf dan ga je daarvoor natuurlijk ook naar de tandarts of mondhygiënist.

Een frisse adem is niet alleen fijner voor jou en je omgeving, het wijst ook op een goede mondgezondheid. Dat is op de lange duur beter voor je gebit, maar ook voor jouw algehele gezondheid.

Oorzaken van een slechte adem

Verschillende factoren kunnen meespelen bij het ontstaan van een slechte adem of halitose.

Slechte adem door mondzorg-producten met agressieve ingrediënten 

Hoe gek het ook klinkt, de verkeerde tandpasta, mondwater of mondspray kunnen een slechte adem verslechteren. Ingrediënten als alcohol, chloorhexidine, triclosan, peroxide, SLS (sodium lauryl sulfate) en chemische kleur- en smaakstoffen worden veel gebruikt. Daarbij worden juist in middelen tegen een slechte adem agressieve bacteriedodende en geur-maskerende middelen ingezet. Deze ingrediënten verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte, wat ten koste gaat van je mondgezondheid en de kwaliteit van je adem.

Daarnaast zijn er andere factoren, die op een indirecte manier de adem minder fris kunnen maken. Door een verminderde weerstand, medicijngebruik en stress kan de mondflora uit evenwicht raken. Ook dan is het extra belangrijk om te kiezen voor mondzorg-producten die de stinkende adem in ieder geval niet nog verder verslechteren.

Vieze adem door een overmaat aan schadelijke bacteriën 

Een vieze ademgeur is vaak het gevolg van teveel schadelijke bacteriën. Dat kan op zijn beurt verschillende oorzaken hebben: het bovengenoemde verstoorde evenwicht van de mondflora, een gebrekkige mondhygiëne, tandvleesontstekingen, lekkende vullingen of slecht aansluitende kronen.

Slechte adem door gebrekkige mondhygiëne

De oplossing is simpel: verbeter je dagelijkse mondhygiëne. Poets je tanden minimaal twee keer per dag gedurende twee minuten. Doe dat bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en een goede tandpasta als RyttPro tandpasta of JuliBrite tandpasta. Flos of rager je tanden dagelijks en reinig je tong. Een goede mondspoeling als RyttPo mondwater of JuliBrite mondwater helpt ook mee om je gebit te beschermen en je adem fris te houden.

Halitose door een droge mond

Een droge mond, door welke oorzaak dan ook, tast de kwaliteit van de adem aan. Schadelijke mondbacteriën zijn anaeroob. Dat houdt in dat ze goed gedijen in een zuurstofarme omgeving. Speeksel is van nature zuurstofrijk om ze onder controle te houden, maar bij een tekort aan speeksel nemen zij in aantal toe. Hoe meer er van deze bacteriën er in je mond rondzwerven, hoe meer stinkende zwavelachtige gassen zij kunnen produceren. 

Slechte adem door aanslag op de tong

De ruwe textuur van de tong is de ideale hangplek voor schadelijke bacteriën. Vooral op de achterkant van de tong kunnen zij zich, tussen de tongpapillen, vaak ongestoord vermenigvuldigen. Bovendien blijven er voedselresten tussen de papillen zitten. Alles bij elkaar een prettig leefmilieu voor de bacteriën met meer zwavelgassen tot gevolg. Naarmate je ouder wordt wordt de kans op een beslagen tong steeds groter en die gaat ook steeds onaangenamer ruiken.

Stinkende adem door amandelstenen

Als je last hebt van amandelstenen, ook wel tonsil stones genoemd, kun je een frisse adem meestal ook wel vergeten. Amandelsteentjes vormen zich in de keelamandelen of in de amandelcrypten. Tonsil stones zijn niet altijd kleine steentjes, maar kunnen ook zachte brokjes zijn. Ze zijn wit of lichtgeel van kleur en stinken een uur in de wind. Dat komt door de hoge concentratie aan bacteriën en hun afgescheiden stoffen. Daarmee kunnen amandelsteentjes zeker een oorzaak zijn van een slechte adem (halitose).

Vieze adem door neusslijm

Een andere oorzaak van een slechte adem ligt eveneens niet in de mondholte, maar in de neusholte. Als je verkouden bent, griep hebt of allergisch bent, produceren je neusslijmvliezen extra slijm om ziekteverwekkers of allergenen weg te spoelen. Het teveel aan neusslijm wordt afgevoerd via de keelholte, de zogenaamde post-nasale drip. Het is een natuurlijke reactie, maar die zorgt wel voor een toename van schadelijke bacteriën in de keelholte. Ook dat kan halitose veroorzaken.

Slechte adem verhelpen en oplossen

Heb je last van een stinkende adem, dan zul je er liever vandaag nog af zijn dan morgen. Het is prettiger voor jou en je omgeving en beter voor je mondgezondheid en algehele gezondheid.

Controleer je tandvlees, je tong, je keelamandelen, je neus en de ingrediënten van je tandpasta en mondwater. Met extra aandacht voor je mondgezondheid en de juiste producten heb je in de meeste gevallen binnen no time weer een gezonde en frisse adem.

Tandpasta tegen een stinkende adem

Je tanden poetsen is de basis van je mondhygiëne en als het goed is doe je dat twee keer per dag. Als je een slechte adem wilt bestrijden, doe je er goed aan om bij de keuze van je tandpasta te kijken of die daaraan meehelpt.

Tandpasta met SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine of triclosan verstoort het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Deze ingrediënten kun je dus beter vermijden, evenals overbodige kleur- en smaakstoffen, parabenen en alcohol, dat de mondslijmvliezen uitdroogt.

RyttPro tandpasta bestrijdt de schadelijke bacteriën effectief, maar respecteert het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Dat doet het door middel van de combinatie van de krachtige formule OZ-3X (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink-acetaat en CPC (cetylpyridinium chloride). Samen verwijderen ze tandplak, maar laten de nuttige microben ongemoeid. Zo bescherm je je gebit en je tandvlees optimaal tegen cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. De etherische oliën van citroen en mint geven direct een frisse adem en smaak.

Een andere veilige maar effectieve manier om schadelijke bacteriën en halitose te bestrijden is door middel van een actieve zuurstofformule. Deze vind je in JuliBrite tandpasta. 

De zuurstofreactie wordt uiteraard niet geleverd door het agressieve waterstofperoxide, maar door honing. Dit wordt ondersteund door de bacterie-bestrijdende werking van zink en het enzym hyaluronan. Alle ingrediënten respecteren en stimuleren het natuurlijke evenwicht in de mond.

JuliBrite tandpasta beschermt en demineraliseert je gebit met het lichaamseigen mineraal HAP en de natuurlijke zoetstof Xylitol. Ook hier geen chemische smaakstoffen, maar een natuurlijke smaak van etherische oliën.

Met RyttPro tandpasta en JuliBrite tandpasta verzorg je je gebit op een effectieve maar mondvriendelijke manier. Ze helpen mee om een slechte adem te verhelpen of nog beter: te voorkomen.

Mondwater tegen slechte adem

Als je last hebt van een slechte adem, ben je geneigd om na het tanden poetsen je mond na te spoelen met mondwater. Hiervoor geldt hetzelfde als voor tandpasta, niet alle mondwaters zijn onschadelijk. Veel reguliere mondwaters werken op de langere termijn zelfs een slechte adem in de hand door ingrediënten die het evenwicht van de mondflora verstoren. Zoals alcohol, antiseptische stoffen als triclosan en chloorhexidine en schadelijke chemicaliën.

Met mondwater kom je op plekken waar de tandenborstel niet komt, maar toch zijn tandartsen de afgelopen jaren terughoudend geworden om het aan te raden. Dat heeft alles te maken met de schadelijke ingrediënten, die veel gebruikt worden in de reguliere mondwaters.

Kies daarom, als je een stinkende adem wilt verhelpen of voorkomen voor een mond-vriendelijk mondwater. Dat moet natuurlijk wel effectief zijn.

Goede mondwaters die helpen om halitose te bestrijden zijn RyttPro en JuliBrite.

Net als de bijbehorende tandpasta heeft RyttPro mondwater als hoofdbestanddelen OZ-3X (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink-acetaat en CPC (cetylpyridinium chloride). Deze  formule bestrijdt schadelijke bacteriën zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren.

Ook de stinkende zwavelgassen die de mondbacteriën produceren worden op moleculair niveau afgebroken. Na één mondspoeling heb je al een duidelijk frissere adem. Deze werking houdt maar liefst 12 uur aan. RyttPro mondwater heeft een prettige mint-citroensmaak.

JuliBrite mondwater bevat een actieve zuurstofformule op basis van honing, zinknitraat en het enzym hyaluronan. Daarnaast zorgt xylitol samen met etherische oliën van mint en citroen voor een frisse, koele smaak.

Een frisse adem voor onderweg

In de loop van de dag kun je ook behoefte hebben je adem op te frissen. Hiervoor worden vaak mondsprays gebruikt. Ook hierbij moet je stoffen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en chloorhexidine vermijden omdat ze op de lange duur averechts werken.

Een betere keuze is Ryttpro mondspray. Die bevat dezelfde mond-vriendelijke formule als RyttPro tandpasta en RyttPro Mondwater en verzorgt je mond en gebit tussen het tanden poetsen en mondspoelingen door.

Een andere opfrisser tussendoor zijn de Lozenges (pastilles) van Moist-R. De formule is gebaseerd op natuurlijke enzymen, waaraan xylitol en een natuurlijke lemon-mint smaak aan is toegevoegd.

Tongaanslag verwijderen voor een frisse adem

Naarmate de bacterie-kolonie achterop je tong groeit worden er meer zwavelachtige gassen geproduceerd. Ook dit is een veel voorkomende factor bij een stinkende adem. Om daarvan af te komen kun je tong poetsen met de JuliBrite tongreiniger. De borstelhaartjes hiervan zijn, in tegenstelling tot de haren van je tandenborstel, geschikt voor de ruwe textuur van je tong. Deze tongreiniger reinigt dieper dan een vlakke tongschraper.

Behandel je tong na het borstelen met JuliBrite Tonggel, de krachtige Tongdruppels van Bergenfeld of de Tongue Foam van RyttPro. Deze middelen bevatten bacteriedodende, maar mondvriendelijke formules die je tong tot diep in de papillen reinigen.

Amandelstenen verwijderen

Als je last hebt van amandelstenen (tonsil stones), dan kun je een vieze smaak in je mond hebben en een stinkende adem. Worden de steentjes of brokjes groter, dan kun je problemen krijgen met slikken en keelontsteking krijgen.

Als je amandelstenen hebt, raden we je het volgende aan. Gorgel een aantal dagen minimaal twee keer per dag met RyttPro mondwater om de amandelstenen los los te weken. Vervolgens verwijder je ze voorzichtig. Daar zijn verschillende methoden en instrumenten voor, maar het meest effectief is het TonsilFresh cupping glass. Hiermee zuig je de amandelsteentjes met een pipet uit de amandelen en amandelcrypten. Na afloop spoel je je mond- en keelholte weer stevig uit met RyttPro mondwater.

Neusholte reinigen voor een frisse adem

De Post-nasale drip is een natuurlijke reactie op een teveel aan neusslijm. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij griep, verkoudheid en allergieën. Het overtollige neusslijm wordt afgevoerd naar de keelholte terecht, waar het kan zorgen voor een slechte adem.

Heb je hier tijdelijk of permanent last van, hou dan je neusslijmvliezen schoon met TonsilFresh Nasal sinus drops. De natuurlijke formule met xylitol, zout en het extract van grapefruit zaad is veilig en niet verslavend.

Slechte adem testen

Als je twijfelt aan de kwaliteit van je adem is de HaliQ HC 212 adem-tester een handig, betrouwbaar en discreet apparaatje. Het meet het gehalte aan moleculen van stinkende stoffen in jouw adem. Binnen 10 seconde weet je of je adem fris of dat je maatregelen moet nemen een vieze adem.