Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Filteren

Tandenknarsen

Tandenknarsbitjes van DeMondzorgzaak.nl zijn zorgvuldig geselecteerd op degelijkheid, veilig materiaal en pasvorm.

Er wordt gebruik gemaakt van zo min mogelijk materiaal, waardoor je kunt genieten van een ultieme fit en toch verzekerd bent van bescherming tegen de hevige kracht van knarsen. 

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Knarsetanden versus tandenknarsen

Tandenknarsen is het krachtig over elkaar bewegen van de tanden, wat een typisch knarsend geluid veroorzaakt. Naar schatting tandenknarst ongeveer een half miljoen mensen in Nederland.

Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens de slaap en kan diverse negatieve gevolgen hebben. Soms wordt er ook wel van knarsetanden genoemd, maar dit is een foute definitie. Knarsetanden is het met kracht op elkaar duwen van de tanden, zonder dat ze over elkaar heen schuiven.

Nare gevolgen van tandenknarsen

Wanneer er veel getandenknarst wordt, kan dit leiden tot tal van problemen. Het meest voor de hand ligt fysieke schade aan de tanden, waar bijvoorbeeld delen van het glazuur afbreken. Dit kan cosmetisch onaantrekkelijk zijn, maar ook allerlei gebitsklachten veroorzaken. Zonder glazuur zijn de tanden zeer vatbaar voor gaatjes en infecties.

Ook kunnen er problemen ontstaan in het kaakgewricht. Bovendien zijn er duidelijke aanwijzingen dat tandenknarsen kan leiden tot kleine uitgroeiingen van het onderste kaakbot. Hoewel dit meestal niet schadelijk is, kan het leiden tot klachten of angst wanneer men een onbekend bobbeltje voelt in het tandvlees.

Gelukkig kunnen al deze gevolgen voorkomen worden door simpelweg een knarsbitje te dragen. Hierbij is het wel belangrijk dat voor het juiste bitje gekozen wordt. Goede bitjes vormen zich naar het gebit, zoals het bitje van Dentek. Slechte bitjes doen dit niet en leiden tot irritatie en onvoldoende bescherming.

Criteria van een goed bitje tegen tandenknarsen

Door ‘s nachts een bitje te dragen tegen het tandenknarsen, kan schade aan het gebit voorkomen wordt. Het bitje vangt alle kracht op en zorgt ervoor dat er geen stukjes tand kunnen afbreken. Ga je een bitje aanschaffen, dan zijn de volgende factoren belangrijk om op te letten:

  • Wordt het bitje naar de mond gevormd?
  • Is het materiaal stevig?
  • Is het bitje niet te groot (veroorzaakt geen irritaties aan tandvlees)?
  • Beschermt het alle tanden, of slechts enkele?

Sommige bitjes zijn goedkoop, maar niet gevormd naar het gebit. Dit zijn slechte bitjes, omdat ze vaak voor irritatie zorgen en bovendien het gebit niet optimaal kunnen beschermen. Andere bitjes zitten slechts op enkele plekken tussen de tanden. Hoewel dit veel druk opvangt, kan er zo alsnog schade ontstaan bij andere tanden.

Zelf een bitje koken, of naar de tandarts?

In het verleden was het antwoord op deze vraag vrij simpel: bij de tandarts kreeg je het meest optimale bitje tegen tandenknarsen. Tegenwoordig is dit echter niet meer nodig en kan er veel geld en tijd bespaard worden door zelf een goed bitje tegen tandenknarsen te kopen.

Goede bitjes kun je zelf koken en vormen naar je eigen gebit. Een bitje dat er tussenuit springt is het bitje van Dentek. Dit bitje kun je zelf koken en na enige afkoeling vormen naar je tanden. Het bitje bestaat uit weinig materiaal, zodat het prettig zit en tegelijkertijd de tanden perfect beschermt.

Kies niet voor goedkope bitjes die niet goed naar het gebit worden gevormd, want deze kunnen juist leiden tot meer klachten. Bovendien bespaar je ook met het bitje van Dentek veel geld, omdat een bitje bij de tandarts soms wel een paar honderd euro kan kosten, met hetzelfde effect.

Hoe weet je dat je knarst?

Naar schatting ondervindt zo’n 10% van de bevolking op een bepaald moment problemen als gevolg van tandenknarsen. Vrijwel iedereen heeft bovendien periodes in zijn of haar leven dat er wordt geknarsetand. Toch weten heel veel mensen van zichzelf niet dat ze het doen. Tandenknarsen gebeurt vrijwel altijd tijdens de slaap. Lang niet altijd wordt overdag de link gelegd tussen kaakklachten en tandenknarsen gedurende de nacht.

Vraag je partner

Nog makkelijker is het wanneer een partner waarmee je slaapt het hoort tijdens de nacht. Zonder partner kun je iemand vragen of hij of zij een nachtje in dezelfde ruimte wil slapen. Tenslotte is het soms ook al voldoende om je bewust te zijn van het feit dat je misschien knarst. Onbewust let je zo beter op of je knarst, waardoor je bijvoorbeeld wakker wordt zodra je begint te knarsen.

Oorzaken van knarsetanden en tandenknarsen

Verschillende factoren kunnen knarsetanden veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat genetische aanleg waarschijnlijk een grote rol speelt bij het wel of niet optreden van tandenknarsen. De kans op bruxisme kan daarnaast aanzienlijk vergroot worden bij blootstelling aan enkele factoren. Ook de hevigheid van het knarsetanden wordt beïnvloed door deze factoren.

Verschillende oorzaken tandenknarsen

Het is niet altijd geheel duidelijk waarom iemand tandenknarst. Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven periodes waarin wordt getandenknarst. Ook lijkt knarsetanden bij de ene persoon sneller op te treden dan bij andere mensen. Uit onderzoek komen met name de volgende factoren naar voren als oorzaak van tandenoorzaken:

  • genetische aanleg met bijhorende hersenactiviteit;
  • niet-passende gebitsstand;
  • stress;
  • recent alcoholgebruik;
  • recent drugsgebruik;
  • roken;
  • recente cafeïne-inname;
  • aandoeningen centraal zenuwstelsel.

Stress, cafeïne-, alcohol- en drugsgebruik en roken gaan niet altijd gepaard met tandenknarsen, maar dienen vooral gezien te worden als risicofactor voor het optreden ervan. Deze oorzaken van tandenknarsen kunnen aangepakt worden met behulp van tips tegen tandenknarsen.

Tandenknarsen verhelpen

Tanden knarsen kun je niet gemakkelijk tegengaan. Wél kun je de schade die ontstaat zoveel mogelijk beperken door een knarsbitje te gebruiken. Het knarsbitje van Dentek kun je zelf thuis op maat koken binnen 5 minuten. Het verschil met andere bitjes is dat Dentek ongeveer gebruik maakt van een kwart minder materiaal, maar wel 300KG aan knarskracht zonder problemen opvangt. Dit is precies de reden waarom Dentek en Sova hoge beoordelingen krijgt van haar kopers.

Nu je beschermd bent met een goed bitje kun je proberen om de oorzaak te achterhalen. Met rekoefeningen, frictiemassages en gedragstherapie kom je al een heel eind.