Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Filteren

Tandenstokers

Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren

De juiste tandenstoker kiezen

Weinig dingen zijn zo irritant als een stukje vis of draadjesvlees tussen je tanden. Ook voor de gezondheid van je tandvlees is het geen goed idee om zo’n stukje een paar dagen te laten zitten. Om die reden worden tandenstokers al vele eeuwen gebruikt.

Voor het verwijderen van tandplak hebben we tegenwoordig de keus uit interdentale borsteltjes of tandenragertjes, flosdraad en flosboogjes. Toch zijn tandenstokers nooit van het toneel verdwenen. We bedoelen dan wel echte tandenstokers en niet de bekende coctailprikkertjes die in sommige restaurants voor dit doel op tafel staan. Hoewel ze nuttig kunnen zijn om direct na de maaltijd dat irritante stukje vis of vlees tussen je tanden vandaan te peuteren, zijn ze niet geschikt om tandplak uit de interdentale ruimte te verwijderen.

Het nut van tanden stoken: Tandplak wordt tandsteen

Tandplak verhardt tot tandsteen als het niet wordt verwijderd, ook op de plekjes waar de tandenborstel niet bij komt. Juist daar, tussen de tanden en kiezen in, kunnen tandplak en tandsteen mondproblemen als cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen veroorzaken. 

Tandplak is een dun grijzig laagje, dat bestaat uit een mengsel van speeksel, voedselresten en bacteriën. Haal je dit zachte laagje niet regelmatig weg, dan vormt het zich onder invloed van mineralen tot tandsteen. Omdat deze laatste alleen mechanisch verwijderd kan worden, doe je er goed aan deze fase te voorkomen door tandplak regelmatig te verwijderen.

Houten tandenstokers

Met een cocktailprikkertje lukt dat niet. Een echte tandenstoker is van hout en is wigvormig, dus een beetje driehoekig. Aan één kant is er een punt, waarmee je net als met de cocktailprikkers, voedselresten op kunt vissen.

Aan het gebruik van tandenstokers moet je misschien even wennen. Aanvankelijk kan het pijnlijk zijn je tandvlees kan er zelfs van gaan bloeden. Bij regelmatig gebruik moeten deze klachten vanzelf verdwijnen, omdat je interdentale ruimten schoner worden en je je tandvlees masseert. Tandvleesontstekingen worden daarmee op den duur voorkomen, zodat het tandvlees gezonder en sterker wordt.

Hoe gebruik je een tandenstoker?

Goed gereedschap, een echte tandenstoker en geen cocktailprikker, is het halve werk. Maar in dit geval is de andere helft, het juiste gebruik ervan, minstens even belangrijk.

  • Let er steeds op dat je de tandenstoker in de interdentale ruimten duwt en niet in je tandvlees prikt;
  • Hou de tandenstoker tussen duim en wijsvinger en dicht bij de punt vast;
  • Bevochtig de punt van de tandenstoker met speeksel;
  • Plaats de platte kant van de tandenstoker loodrecht op je tandvlees, onder het punt waar de tanden en/of kiezen elkaar raken;
  • Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen je tanden en kiezen, zodat de interdentale ruimte gevuld wordt met de wigvorm. Beweeg de tandenstoker voorzichtig van links naar rechts om de raakvlakken te vergroten;
  • Behandel op deze manier alle interdentale ruimten waar de tandenstoker in past;
  • Voor de kiezen achter in je mond kun je tijdens deze handeling je mond iets sluiten;
  • Heb je interdentale ruimten waar je met geen mogelijkheid een tandenstoker in kunt duwen, gebruik hier dan alsnog flosdraad of flosboogjes.

Soorten tandenstokers

De Houten tandenstokers van Stim-u-dent zijn een goed voorbeeld van de klassieke houten tandenstoker. Ze hebben de perfecte wigvorm en zijn gemaakt van zacht hout.

 De Dentek Bristle Picks hebben twee kanten, het zijn tandenstokers en tandenragers ineen. Met het tandenstoker-gedeelte verwijder je snel en gemakkelijk voedselresten tussen je tanden en kiezen. Tandplak verwijderen van de interdentale ruimten doe je met het ragertje aan het andere uiteinde. 

Dentek Pocket Picks zijn dan niet van hout, maar ze zijn verantwoord vormgegeven en erg handig voor onderweg. Ze zitten verwerkt in kaarten op creditcardformaat zodat je ze altijd en overal bij de hand hebt. De verpakking van 3 kaarten bevat op iedere kaart 3 verschillende tandenstokers. Vijf gewone rechte, 4 ragertjes met borstelhaartjes en

2 tandenstokers met een hoekig handvat voor de plekjes achterin de mond. 

Tandenstokers met een extraatje

Als je graag een tandenstoker gebruikt, maar toch ook wel eens wilt flossen, zijn de flosboogjes en tandenstokers ineen een goede optie. Dit is met name handig als je naast wijdere interdentale ruimten er ook hebt waarin je met geen mogelijkheid de tandenstoker in kunt duwen. Je hebt voor die tussenruimten dan altijd een stukje flosdraad bij de hand.

Het Dentak Essentials flosboogje heeft bijvoorbeeld een handvat waarvan het uiteinde een tandenstoker is. Driedubbel kan ook nog, Dentek Triple Clean Flos Picks hebben drie functies. Het handvat is een tandenstoker en de buitenkant van de boog kun je gebruiken om je tong reinigen. Hier is ook een Vegan versie van, de Dentek Triple Clean Flospicks op plantaardige basis.

We hebben het dan eigenlijk niet meer over tandenstokers. Maar toch is een multifunctioneel flosboogje een veel beter idee dan de beruchte cocktailprikkertjes.

Je gebit schoon en gezond houden

Als je behalve je tanden poetst ook de interdentale ruimten dagelijks reinigt met een tandenstoker ben je goed bezig. Je verwijdert er tandplak mee en voorkomt de vorming van tandsteen en mondproblemen als cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking.

Nog beter wordt het als je na afloop van het tandenstoker-ritueel je mond spoelt met een goed mondwater. En dan niet zomaar een mondwater uit de supermarkt, want die bevatten vaak schadelijke stoffen die je mondflora geweld aandoen en je mondslijmvliezen uitdrogen of irriteren. Laat alcohol, chloorhexedine en SLS (sodium lauryl sulfaat) achterwege en verzorg je gebit en mond op een effectieve maar zachte manier. Dat kan met een mondspoeling op basis van een actieve zuurstofformule of op basis van kokosolie.

Hiermee spoel je de laatste voedselresten en tandplak weg en het geeft je meteen een schoon en fris gevoel. Voorbeelden zijn Oxyfresh mondwater op basis van actieve zuurstof en de mondwaters van Dr. Brite op basis van kokos.