Thuis Tanden Bleken

Zelf tanden bleken? Top 10 beste middelen voor thuis

Auteur: Donna Esch, mondzorgspecialist, 4 augustus 2022

Dagelijks belanden er patiënten in de tandartspraktijk met pijnlijke tanden na het thuisbleken. Dit komt omdat er veel agressieve producten op de markt zijn die zelfs blijvende schade aan je tanden en tandvlees aanrichten. Het lijkt alsof je moet kiezen tussen twee kwaden: óf het werkt niet, óf het vernielt je tanden. Zonde, want het kan dus anders. Hoe kun je je (gele) tanden veilig thuis bleken? En: wat zijn de allerbeste, wetenschappelijk bewezen middelen? Ik leg uit waar je op moet letten als je kiest om zelf je tanden te witten én ik deel jullie mijn favoriete top 10.

7 Gevaren bij zelf (thuis) tanden bleken

Als je je tanden zelf wilt bleken, is dat een hele zoektocht. Wat is nu betrouwbaar? Er zijn namelijk veel redenen waarom je de meeste tandenbleekartikelen beter kunt vermijden.

  1. Pijn, zenuwsteken en verbrand tandvlees door peroxide. Overgevoelige tanden zijn het resultaat van bleken met waterstofperoxide. Uit onderzoek van de American Dental Association blijkt dat meer dan 70% van de mensen hier last van heeft.
  2. Het tandglazuur lost op. De zuurgraad van veel bleekproducten is te hoog. Soms net zo hoog als azijn! Erg schadelijk voor je tandglazuur, dat niet meer terug komt.
  3. Whitening strips bereiken niet alle delen van je gebit. Strips raken alleen de voorkant van je tanden. De werkzame stof komt er niet tussen. Een gel is effectiever, omdat deze alle delen bereikt.
  4. LED- of UV-licht droogt je tanden uit. De Europese Raad voor Tandartsen is stellig over het gebruik van LED- en UV-lampen: ‘De lampen hebben geen bewezen voordelen. Ze verhitten je tanden alleen, waardoor ze tijdelijk uitdrogen en je de illusie krijgt dat ze witter zijn.’
  5. Baking soda, houtskool of tandenpoeder schuurt glazuur permanent weg. Poetsen met baking soda of houtskool is een kortetermijnoplossing. Je gebit is heel even witter, maar niet blijvend. De schade wel: je glazuur verdwijnt en de bruine kleur van je tanden (dentine) is beter zichtbaar.
  6. Je hebt geen idee van de ingrediënten. Er is nog weinig openheid over wat er in bleekmiddelen zit. Veelal wordt buiten de Europese unie geïmporteerd. Je weet niet welke actieve stof wat precies doet. Geen etiket of niet in de EU gemaakt? Niet gebruiken.
  7. Whitening gels zijn te dik om goed in te trekken. Een dikke gel is minder effectief dan een dunne, omdat deze niet goed kan doordringen in de tanden.

Is de enige oplossing dan om je tanden bij een tandarts of salon te laten bleken?

 

Nee. Ik snap wel waarom niet iedereen voor de tandarts kiest. Behandelingen kosten tussen de 300 en 600 euro. Bovendien is één behandeling vaak niet voldoende. En ook de veilige, toegestane concentratie waterstofperoxide bij de tandarts mag je niet te vaak gebruiken.

Voordelen van witte tanden

Tóch wil je graag dat jouw tanden witter zijn. Niet heel onnatuurlijk, maar een paar tintjes is al genoeg. Dat is niet gek, want een stralende lach met een wit gebit is gewoon haalbaar.

Je gebit is een enorme blikvanger in je gezicht. Met witte tanden lijk je jonger en laat je een verzorgde indruk achter. Dat is niet alleen fijn voor je zelfbeeld (hallo, zekerverzekerd door het leven gaan!), maar ook voor hoe anderen jou zien. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gele tanden iemand minder aantrekkelijk maken.

Je uiterlijk speelt simpelweg een rol in hoe mensen je ervaren. Jammer misschien, maar vaak gebeurt dat onbewust. Witte tanden staan gelijk aan knap, sociaal én succesvol. Daarmee heeft het een groot effect op je sociale contacten en je carrièrekansen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Vooral mensen met gebleekte tanden worden gezien als aantrekkelijker, vriendelijker, gelukkiger, intelligenter, succesvoller, rijker en sociaal vaardiger. Ook al is de kleur niet ‘echt’, de impact op je (sociale) leven is dat natuurlijk wel.

Top 10 beste middelen voor thuisbleken

Was het een eindeloze zoektocht? Allerlei producten gezien en misschien al geprobeerd? Kom je er niet meer uit? Geen zorgen, er zijn zéker veilige en effectieve middelen om je tanden thuis te bleken.

Wel zo gemakkelijk om het zelf te doen, wanneer jij wilt en lekker in je eigen omgeving. Bovendien kan het goedkoper dan bij een salon of de tandarts. Thuisbleeksetjes variëren in prijs. Sommige zijn €40,- andere €600,-. Wij vinden dat er rond de €60,- al goede en veilige producten verkrijgbaar zijn, zoals de JuliBrite Whitening Kit. Wat ons betreft de absolute winnaar van deze top tien. Een effectief middel om je gebit veilig witter te maken!

In de top 10 hebben we gelet op de effectiviteit (hoe wit worden je tanden écht na het bleken?) en de veiligheid (voor je tanden, tandglazuur, tandvlees en algehele gezondheid).

1. JuliBrite Whitening Kit = Winnaar

witte tanden thuis bleken beste

De speciale bleekgel van JuliBrite is ontwikkeld door wetenschapper en tandexpert Dr. Martin Giniger. Met deze whiteningkit kun je je tanden tot wel tien tinten witter maken.

Je loopt geen risico op gevoelige tanden of beschadigd tandvlees, want er zit geen waterstofperoxide in. De JuliBrite kit werkt namelijk met PAP (ftalimidoperoxycapron) en HAP (hydroxyapatiet). Deze ingrediënten zijn net zo effectief als peroxide, maar dan zonder de nare bijwerkingen.

Het lichaamseigen HAP remineraliseert het tandglazuur. Het zorgt voor glanzende tanden en het kan gaatjes (cariës) voorkomen. Je gebit wordt dus witter, maar óók sterker. Het draagt bovendien bij aan een nog beter bleekproces van de PAP. In tegenstelling tot waterstofperoxide kun je de JuliBrite behandeling zonder problemen herhalen. Je tanden krijgen dan een tot maar liefst tien keer wittere tint, terwijl ze tegelijkertijd sterker worden. Een kuur met de JuliBrite duurt tien dagen. Je bent elke dag maar een kwartiertje bezig.

Als je wilt weten hoe PAP en HAP precies werken, lees dan de veelgestelde vragen onderaan de pagina.

Hier kun je JuliBrite whitening kit bekijken.

2. Moist-R Whitening NANO Tandenspons

Met dit nieuwe middel reinig je je tanden en maak je ze witter met een spons. Speciaal om vlekken en verkleuringen te verwijderen zonder chemicaliën. De spons absorbeert de aanslag op je tanden (van wijn, koffie of thee bijvoorbeeld), reinigt je glazuur en verwijdert tandplak. Ook op plekken waar de haartjes van een tandenborstel niet kunnen komen.

Het enige wat je nodig hebt, is de stick met spons en wat water (geen peroxide). Het sponsje absorbeert de viezigheid met nanotechnologie. Als de nanodeeltjes in contact komen met water, veranderen ze in nano-capillaire buisjes. De microvezels op de spons nemen die op en zo verdwijnen ze uit je mond. Veilig en effectief, zonder polijstkrassen, glazuurschade of gevoelige tanden.

Je maakt het sponsje vochtig en knijpt het uit. Je gebruikt de brede kant om de aanslag zachtjes van je tanden te poetsen. Daarna kun je je mond spoelen met whitening mondwater.

Je kunt de Moist-R Whitening spons ook voorafgaand aan of na een JuliBrite-kuur gebruiken. Je zult verbaasd zijn hoeveel viezigheid er dagelijks van je tanden komt.

3. RyttPro tandpasta en mondwater

 

tandpasta slechte adem

De tandpasta en het mondwater van Ryttpro reinigen de mond, maken de tanden witter en geven een fris gevoel. Het stofje sodium chlorite vermorzelt de bacteriën tegen slechte adem en zet bruine aanslag om in een witte kleur.

4. MiBrite Clearpaste (colour correcting gel)

Met deze tandpasta-gel bleek je je tanden zonder waterstofperoxide. Na één week kunnen je tanden al zes tinten witter zijn. Het paarse pigment neutraliseert de gele kleur. De hydrogel wordt gelijkmatig over je gebit verdeeld en reinigt je mond op een veilige manier.

5. Dr Brite whitening toothpaste

Deze tandpasta met alleen natuurlijke middelen maakt je tanden witter met geactiveerd houtskool. In combinatie met de voedende kokosolie is deze niet schurend en dus veilig voor je tanden. Het verwijdert verkleuring en de tandpasta weert bacteriën. De aloë vera verzacht het tandvlees.

Verwacht alleen geen spierwitte tanden, want de ingrediënten brengen enkel de natuurlijke kleur van je tanden terug. Waar je ook op moet letten, is dat bij veelvuldig gebruik van houtskool je tandglazuur wél kan beschadigen. Gebruik het in ieder geval niet na het nuttigen van zure voedingsmiddelen of dranken.

6. Luminite Pink PAP whitening pen

Het fijne van deze ‘pen’ is dat je hem snel en overal kunt gebruiken. Dagelijkse aanslag van eten en drinken is zo verdwenen. Je bereikt het maximale resultaat als je de whitening pen twee tot vier keer per dag gebruikt. Je smeert met de penseel wat gel op je tanden en laat dit drogen. Wel is het belangrijk dat de gel op én tussen je tanden komt. Net als de JuliBrite (de nummer één) maakt dit product gebruik van PAP, zonder peroxide. In combinatie met HAP versterkt het je tanden.

7. JuliBrite tandenspray

Soms is het fijn om je mond overdag te reinigen, bijvoorbeeld na een lunch. Met deze tandenspray kan dat en je houdt je gebit er wit en fris mee. De spray bevat 100% biologische en veilige ingrediënten, zoals geactiveerd koolstof, plantaardige oliën (van kruidnagel en basilicum) en aloë vera-gel. Een handig product voor onderweg!

8. Mirawhite Shine pen

Met deze ‘pen’ verwijder je oppervlakkige tandverkleuring. Het effect is weliswaar niet te vergelijken met de PAP (JuliBrite whitening kit), maar ook dit product bevat geen schadelijke waterstofperoxide. Fluoride remineraliseert je tandglazuur en na twee weken merk je dat je gebit een aantal tinten witter is.

9. Oxyd8 Healthy Smile oral rinse

Dit mondwater reinigt en gaat verkleuringen tegen. Een soort oppepper voor je gebit. Je gebruikt dit product het gemakkelijkst na het poetsen. Je spoelt er tandplak mee weg op plekken waar je met de tandenborstel niet bij kunt.

10. Zahnpulver Uli Breiter

Een poeder in de top tien! En wel met natuurlijke ingrediënten die lichtjes de verkleuringen van je gebit schuren (zonder het te beschadigen). Het product is reinigend tegen tandplak en bacteriën en het maakt je tanden glad en egaal. Je gebruikt het poeder op je natte tandenborstel, zo’n twee keer per dag. Houd dit ongeveer twee weken vol, waarna je de frequentie kunt verlagen (twee keer per week).

Veel Gestelde vragen over zelf tanden bleken

Tanden bleken is een langdurig proces. Een levenslange onderneming. Het is als een wit T-shirt: na het dragen, doe je het in de was. Keer op keer. Als jij je tanden hebt gebleekt, ga je ook weer eten en drinken. Om verkleuring tegen te gaan, is één keer bleken niet genoeg. Als je liever kiest voor blijvend witte tanden, dan ga je voor facings bij de tandarts. Porseleinen schildjes die aan je tanden worden vastgemaakt. Een kostbare investering die niet voor iedereen is weggelegd.

Hoe ontstaan gele tanden?

De oppervlakkige aanslag op je tanden komt vaak van frisdrank, koffie, thee, rode wijn, vruchtensap, nicotine en koolhydraatrijk eten (aardappels, appels). Deze tasten het tandglazuur aan. Als je verkleuringen niet verwijdert, dringen ze dieper door en worden ze donkerder.

In het binnenste van je tand bevindt zich ‘dentine’ (tandbeen). Naarmate je ouder wordt, wordt je tandglazuur dunner en is de bruine kleur van dentine beter zichtbaar.

Hoe werkt het bleekproces precies?

Bleekmiddelen zoals peroxide of PAP breken vrije radicalen (stoffen die verkleuring veroorzaken) af. Ze veranderen de kleur van het glazuur en tandbeen in een lichtere tint. Het chemische proces is voor een deel optisch. De verkleuringen verdwijnen, maar de moleculen (die voor verkleuring zorgen) blijven zitten. Na een tijdje worden ze weer zichtbaar en kun je opnieuw aan de slag.

Wat is PAP?

PAP is ftalimidoperoxycapronzuur, een bleekmiddel dat organische kleurstofmoleculen kan oxideren (bleken). Net zo effectief als peroxide, maar veel milder en niet schadelijk voor je tandglazuur. Bleekgels met peroxide kunnen leiden tot gevoeligheid, maar met PAP heb je daar geen last van.

Wat is HAP?

HAP is hydroxyapatiet, een lichaamseigen mineraal. Een groot deel van onze botten is hiervan gemaakt. HAP vult beschadigingen in ons tandglazuur weer op (remineralisatie) en gaat tandgevoeligheid tegen. Je tanden lijken gladder en daarom ook witter. Ook heeft het een whitening effect. In Japan wordt het al bijna een halve eeuw gebruikt als alternatief voor fluoride met hetzelfde effect.

Hoe maken PAP en HAP je tanden witter én sterker?

De HAP-technologie van JuliBrite heeft verschillende effecten. Allereerst laat het de PAP sneller en beter doordringen, omdat de pH-waarde wordt verhoogd. De remineralisatie van HAP zorgt voor gladder en glanzender tandglazuur. Het bleekeffect houdt langer aan en het voorkomt gaatjes (cariës). De nummer één in onze top tien werkt met PAP en HAP: de JuliBrite Whitening Kit.

Wat is er nodig om je tanden echt te bleken?

Om je gebit wat tinten lichter te maken, is een oxidator nodig. Stoffen zoals waterstofperoxide, carbamideperoxide, chloridedioxide en PAP, zijn daar voorbeelden van. Afhankelijk van de concentratie in een product, bleekt het je tanden. Tandpasta kan oppervlakkige verkleuring en tandplak verwijderen en je tanden tot twee tinten lichter maken. Tandenbleekmiddelen voor thuis gaan voor gemiddeld vier tot zes tinten lichter. Voor een professionele aanpak geldt ongeveer zeven tot acht tinten.

Niet alleen de oxidator is belangrijk, maar ook de textuur van de bleekgel. Volgens Dr. Martin Giniger werken bleekproducten onvoldoende als ze te dik zijn. Dunnere gels laten de oxidator beter doordringen in het tandglazuur. De gel van JuliBrite is dun en daarom een favoriet.

Wat is de beste tandpasta tegen gele tanden?

Elke tandpasta die zich ‘whitening’ noemt, moet een bewezen effect op de kleur hebben. Dit effect is natuurlijk kleiner dan een echte bleekbehandeling. Let er bij een tandpasta goed op dat deze niet te veel schuurt. Dit tast het glazuur aan. Soms kun je zien wat de RDA-waarde (hoe schurend is het?) is. Een goed werkende tandpasta voor wittere tanden is RyttPro tandpasta. Het bevat sodium chloriet, een witmakende stof.

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is een chemische verbinding tussen twee zuurstof- en waterstofatomen. Bij de werking kan het pigmenten doen verbleken. Het wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel, maar ook voor het bleken van stoffen, tanden en het blonderen van haar.

Wat zijn de nadelen van waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is een sterk bijtende stof die gevoelige tanden kan veroorzaken. Het tast je tandglazuur aan als je het te vaak gebruikt. De precieze oorzaak is niet bekend, maar experts denken dat het je glazuur uitdroogt. Te veel peroxide leidt tot pijnlijk tandvlees en beschadigde wortels en zenuwen. Ook kan het witte vlekken op je tanden veroorzaken.In Europa zijn de regels rondom het gebruik van waterstofperoxide om tanden te bleken daarom beperkt. Een tandarts mag gel gebruiken met een concentratie van 6%. In beautysalons en bij mondhygiënistes wordt gewerkt met een percentage van 0,1%. Dat is te laag om een echt blekend effect te bereiken.